Wat je niet meer wilt geloven, dat weet je prima, maar hoe dan wel…? #Lazarustour

Veel lezers van Lazarus geloven op een zoekende manier: met vallen en opstaan. Vaak weten we ook beter wat we niet geloven, dan wat wel… Daarom deze keer een nieuwe Lazarus 7keer7 tour, op zoek naar een relevant geloof.

Otto Kamsteeg, Herman Wegter, Marieta van Driel, Reinier Sonneveld en Johan Trip (met nog een heel team) zijn vorig jaar Lazarus begonnen. Dat was omdat we een verhaal delen, omdat we op een vergelijkbare manier in het geloof staan, en omdat we daar te weinig weerklank in vinden.

Wij als oprichters, maar ook de meeste schrijvers voor Lazarus, zijn opgegroeid in een traditionele kerk. Meestal liefdevol. En ook benauwend. Naarmate we ouder werden, ging het meer knellen en vooral: we zagen van alles wat domweg niet konden geloven, wat niet klopte, niet werkte.

En toch wilden we God niet loslaten. Of andersom: God liet ons niet los. Veel verhalen op Lazarus gaan daarover, vandaar ook die naam Lazarus, naar die vriend van Jezus die nogal spectaculair een nieuw leven begon.

Actief zoeken en bouwen

Soms merken we dat we beter zijn in mopperen en afzetten, dan in kiezen en bouwen. Niet dat alles ‘opbouwend’ moet zijn: gerriederrie nee zeg. Dat woord ‘opbouwend’ is vaak een mantel der liefde. En dat is geen liefde. Maar je gelooft nu eenmaal altijd iets. Je hebt altijd je loyaliteiten. Je bindt je altijd ergens aan. Aan heel veel zelfs. En dan is het maar beter actief te zoeken waaraan dan.

Dat doen we op ons magazine voortdurend: niet flauw afzetten, maar zoeken naar hoe-dan-wel. En dat gaan we nu ook weer doen in een nieuwe tour, volgens het bekende 7keer7-format: we gaan weer 7 maandagavonden (van 8 mei tot 19 juni) achter elkaar naar 7 plekken door heel Nederland om daar telkens 7 nieuwe sprekers in 7 minuten hun punt te laten maken.

Wat willen we wél?

Deze keer is de vraag aan elke spreker: Hoe dan? Wat we niet geloven, dat weten we onderhand prima, maar hoe dan wel? Per avond is er een nieuw thema: Evolutie, ja, maar wat geloof je dan? De Bijbel is geen handboek, maar wat wel? Niet om de hel te ontsnappen, maar waarom geloof je wel? Andere religies geen vijanden, maar wat dan? Moeite met de kerk, maar wat willen we wel? Kruisiging, zijn daar andere verhalen over?

In de periode voor de tour plaatsen we daarom elke week een nieuw essay op deze site, waarin we ook zoeken naar dat progressieve christendom. Volgende week maandag de eerste, over evolutie en schepping.

Punt is: als Lazarus staan we voor ‘progressief christelijk’, maar het is een zoektocht wat dat precies is. Het is belangrijk om zo veel mogelijk stemmen daarin te laten meedoen. Daarom zou het fantastisch zijn als je wilt meedenken en meepraten. Juist dat kan op de Lazarus-meetings. De laatste avond proberen we weer lijnen te ontdekken en de voorlopige (!) resultaten van onze zoektocht te presenteren.

Interesse? Laat je e-mailadres achter op de speciale tour-website, dan krijg je als eerste de updates en informatie over kaartverkoop.

Wie zou jij het liefst willen horen? Wie staat voor progressief geloven? Roep het hieronder!

87 reacties op “Wat je niet meer wilt geloven, dat weet je prima, maar hoe dan wel…? #Lazarustour”

 1. Super interessant, alleen die speciale tour-wegsite doet het niet, dus ik kan helaas mn email adres niet kwijt..

 2. Super interessant, alleen die speciale tour-wegsite doet het niet, dus ik kan helaas mn email adres niet kwijt..

 3. Super interessant, alleen die speciale tour-wegsite doet het niet, dus ik kan helaas mn email adres niet kwijt..

 4. Super interessant, alleen die speciale tour-wegsite doet het niet, dus ik kan helaas mn email adres niet kwijt..

 5. Ik ben zelf niet christelijk opgegroeid, dus ik vind het moeilijk om me een voorstelling te kunnen maken van dat ‘benauwende’ waar (schijnbaar) veel mensen in een (traditioneel, alleen traditioneel?) zijn opgegroeid. Ik zou daar wel meer zicht op willen krijgen. Het lijkt een sterk en breed gedragen gevoel te zijn, maar wat zijn de componenten? Wat laat men achter zich? En is er ook ruimte voor herwaardering, hernieuwing van de traditie? Omgekeerd heb ik zelf de indruk dat de 20e eeuwse vormen van kerk-zijn in het algemeen steeds minder ruimte bieden aan christelijke idealen en verlangens wat betreft gemeenschapsvorming. Verder denkend heeft dat naar mijn idee ook z’n weerslag op wat we als Gods wil voor onze levens verstaan en, onvermijdelijk, ook tot op zekere hoogte wie God is en hoe we de Bijbel verstaan. Die zoektocht herken ik bij Lazarus en spreekt mij aan, ook al heb ik soms het gevoel, een indruk, dat de vertwijfeling soms net wat teveel een vrijbode is om ‘het’ geloof of ‘het’ leven anders te doen, anders te vinden omdat ‘we’ nu eenmaal besloten hebben dat we vinden dat ‘vroeger’ niet meer werkt voor ‘ons’. Sorry voor de wat cryptische omschrijving hier 🙂

 6. Ik ben zelf niet christelijk opgegroeid, dus ik vind het moeilijk om me een voorstelling te kunnen maken van dat ‘benauwende’ waar (schijnbaar) veel mensen in een (traditioneel, alleen traditioneel?) zijn opgegroeid. Ik zou daar wel meer zicht op willen krijgen. Het lijkt een sterk en breed gedragen gevoel te zijn, maar wat zijn de componenten? Wat laat men achter zich? En is er ook ruimte voor herwaardering, hernieuwing van de traditie? Omgekeerd heb ik zelf de indruk dat de 20e eeuwse vormen van kerk-zijn in het algemeen steeds minder ruimte bieden aan christelijke idealen en verlangens wat betreft gemeenschapsvorming. Verder denkend heeft dat naar mijn idee ook z’n weerslag op wat we als Gods wil voor onze levens verstaan en, onvermijdelijk, ook tot op zekere hoogte wie God is en hoe we de Bijbel verstaan. Die zoektocht herken ik bij Lazarus en spreekt mij aan, ook al heb ik soms het gevoel, een indruk, dat de vertwijfeling soms net wat teveel een vrijbode is om ‘het’ geloof of ‘het’ leven anders te doen, anders te vinden omdat ‘we’ nu eenmaal besloten hebben dat we vinden dat ‘vroeger’ niet meer werkt voor ‘ons’. Sorry voor de wat cryptische omschrijving hier 🙂

 7. Ik ben zelf niet christelijk opgegroeid, dus ik vind het moeilijk om me een voorstelling te kunnen maken van dat ‘benauwende’ waar (schijnbaar) veel mensen in een (traditioneel, alleen traditioneel?) zijn opgegroeid. Ik zou daar wel meer zicht op willen krijgen. Het lijkt een sterk en breed gedragen gevoel te zijn, maar wat zijn de componenten? Wat laat men achter zich? En is er ook ruimte voor herwaardering, hernieuwing van de traditie? Omgekeerd heb ik zelf de indruk dat de 20e eeuwse vormen van kerk-zijn in het algemeen steeds minder ruimte bieden aan christelijke idealen en verlangens wat betreft gemeenschapsvorming. Verder denkend heeft dat naar mijn idee ook z’n weerslag op wat we als Gods wil voor onze levens verstaan en, onvermijdelijk, ook tot op zekere hoogte wie God is en hoe we de Bijbel verstaan. Die zoektocht herken ik bij Lazarus en spreekt mij aan, ook al heb ik soms het gevoel, een indruk, dat de vertwijfeling soms net wat teveel een vrijbode is om ‘het’ geloof of ‘het’ leven anders te doen, anders te vinden omdat ‘we’ nu eenmaal besloten hebben dat we vinden dat ‘vroeger’ niet meer werkt voor ‘ons’. Sorry voor de wat cryptische omschrijving hier 🙂

 8. Ik ben zelf niet christelijk opgegroeid, dus ik vind het moeilijk om me een voorstelling te kunnen maken van dat ‘benauwende’ waar (schijnbaar) veel mensen in een (traditioneel, alleen traditioneel?) zijn opgegroeid. Ik zou daar wel meer zicht op willen krijgen. Het lijkt een sterk en breed gedragen gevoel te zijn, maar wat zijn de componenten? Wat laat men achter zich? En is er ook ruimte voor herwaardering, hernieuwing van de traditie? Omgekeerd heb ik zelf de indruk dat de 20e eeuwse vormen van kerk-zijn in het algemeen steeds minder ruimte bieden aan christelijke idealen en verlangens wat betreft gemeenschapsvorming. Verder denkend heeft dat naar mijn idee ook z’n weerslag op wat we als Gods wil voor onze levens verstaan en, onvermijdelijk, ook tot op zekere hoogte wie God is en hoe we de Bijbel verstaan. Die zoektocht herken ik bij Lazarus en spreekt mij aan, ook al heb ik soms het gevoel, een indruk, dat de vertwijfeling soms net wat teveel een vrijbode is om ‘het’ geloof of ‘het’ leven anders te doen, anders te vinden omdat ‘we’ nu eenmaal besloten hebben dat we vinden dat ‘vroeger’ niet meer werkt voor ‘ons’. Sorry voor de wat cryptische omschrijving hier 🙂

 9. Ja tof, goede herinneringen aan de tour in Rotterdam vorig jaar!
  Sprekers voorstel:
  gor khatchikyan
  Henk Stoorvogel
  Wim Hoddenbagh

 10. Ja tof, goede herinneringen aan de tour in Rotterdam vorig jaar!
  Sprekers voorstel:
  gor khatchikyan
  Henk Stoorvogel
  Wim Hoddenbagh

 11. Ja tof, goede herinneringen aan de tour in Rotterdam vorig jaar!
  Sprekers voorstel:
  gor khatchikyan
  Henk Stoorvogel
  Wim Hoddenbagh

 12. Ja tof, goede herinneringen aan de tour in Rotterdam vorig jaar!
  Sprekers voorstel:
  gor khatchikyan
  Henk Stoorvogel
  Wim Hoddenbagh

 13. Lijkt me een zeer boeiende vraag waarvoor ik wel interesse heb. Iets van boende set naar centered set zou de moeite waard zijn uit te werken in 7 minuten 🙂

   1. Ha de site doet het weer. Gister was alles blank op mijn beeldscherm. Heb het al gecorrigeerd. Bounded sets: sterk denken vanuit statische normen en een veilige omheining. Hoe dan wel: naar serieus een cultuur ontwikkelen van ‘centered sets’: drijfveren, kernovertuiging die mensen in beweging brengt.

 14. Lijkt me een zeer boeiende vraag waarvoor ik wel interesse heb. Iets van bounded set naar centered set zou de moeite waard zijn uit te werken in 7 minuten 🙂

 15. Lijkt me een zeer boeiende vraag waarvoor ik wel interesse heb. Iets van bounded set naar centered set zou de moeite waard zijn uit te werken in 7 minuten 🙂

 16. Lijkt me een zeer boeiende vraag waarvoor ik wel interesse heb. Iets van bounded set naar centered set zou de moeite waard zijn uit te werken in 7 minuten 🙂

 17. Ha de site doet het weer. Gister was alles blank op mijn beeldscherm. Heb het al gecorrigeerd. Bounded sets: sterk denken vanuit statische normen en een veilige omheining. Hoe dan wel: naar serieus een cultuur ontwikkelen van ‘centered sets’: drijfveren, kernovertuiging die mensen in beweging brengt.

 18. Ha de site doet het weer. Gister was alles blank op mijn beeldscherm. Heb het al gecorrigeerd. Bounded sets: sterk denken vanuit statische normen en een veilige omheining. Hoe dan wel: naar serieus een cultuur ontwikkelen van ‘centered sets’: drijfveren, kernovertuiging die mensen in beweging brengt.

 19. Ha de site doet het weer. Gister was alles blank op mijn beeldscherm. Heb het al gecorrigeerd. Bounded sets: sterk denken vanuit statische normen en een veilige omheining. Hoe dan wel: naar serieus een cultuur ontwikkelen van ‘centered sets’: drijfveren, kernovertuiging die mensen in beweging brengt.

  1. Ja, deze dus. Maar ook andere sprekers uit de hoek van Radicale Orthodoxie. Misschien de oprichters van de kerklozen Facebook en ben ook wel benieuwd naar de visie van wat positieve anders religieus georiënteerden.

 20. Ja, deze dus. Maar ook andere sprekers uit de hoek van Radicale Orthodoxie. Misschien de oprichters van de kerklozen Facebook en ben ook wel benieuwd naar de visie van wat positieve anders religieus georiënteerden.

 21. Ja, deze dus. Maar ook andere sprekers uit de hoek van Radicale Orthodoxie. Misschien de oprichters van de kerklozen Facebook en ben ook wel benieuwd naar de visie van wat positieve anders religieus georiënteerden.

 22. Ja, deze dus. Maar ook andere sprekers uit de hoek van Radicale Orthodoxie. Misschien de oprichters van de kerklozen Facebook en ben ook wel benieuwd naar de visie van wat positieve anders religieus georiënteerden.

 23. Hebben jullie ook plannen om richting Limburg te komen? Lijkt me tof! Mogelijk ook interessante spreekster in dit kader Michelle van Dusseldorp.

 24. Hebben jullie ook plannen om richting Limburg te komen? Lijkt me tof! Mogelijk ook interessante spreekster in dit kader Michelle van Dusseldorp.

 25. Hebben jullie ook plannen om richting Limburg te komen? Lijkt me tof! Mogelijk ook interessante spreekster in dit kader Michelle van Dusseldorp.

 26. Hebben jullie ook plannen om richting Limburg te komen? Lijkt me tof! Mogelijk ook interessante spreekster in dit kader Michelle van Dusseldorp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *