kruisiging

‘De kruisiging laat zien dat wij mensen gewelddadig zijn, niet God’

De Amerikaanse theoloog en schrijver Brian McLaren roept christenen op de kruisiging te herontdekken als een les over menselijk geweld en goddelijke geweldloosheid. ‘Jezus’dood bevestigt niet dat God gewelddadig is, maar het laat zien dat wij gewelddadig zijn als reactie op het beeld van een geweldloze God.’

Voor onze Lazarus 7keer7 tour van 2017 vroegen we Brian McLaren naar zijn visie op de thema’s van onze touravonden. Zoals Kruisiging, zijn daar ook andere verhalen over?

 

2 reacties op “‘De kruisiging laat zien dat wij mensen gewelddadig zijn, niet God’”

  1. Terecht wijst McLaren er op, dat Jezus via de kruisiging niet God ‘verlost’ van zijn boosheid. Niet Gód moest veranderen of van zijn toorn bevrijd worden, maar wíj moeten veranderen – dát alleen brengt verzoening! Met dit hoofdpunt van kritiek op de ‘gangbare’ leer onder veel christenen ben ik het helemaal eens. Amen.
    Maar zijn uitleg van de kruisiging wordt vervolgens erg mager, lijkt me. Volgens hem zou het er om gaan, dat wij (mensen) gewelddadig zijn en dat God dat niet wil en het ons af wil leren. McLaren kleurt niet alleen de kruisiging zo (beperkt) in, maar ook allerlei gedeelten uit het OT legt hij zo uit. Maar als je die bijbelgedeelten leest, zie je dat de Bijbel zelf (!) een andere uitleg van die gedeelten geeft. Het gaat altijd om de relatie met God (geweld is bijzaak): bij Kaïn en Abel – zie Genesis 4:7; bij Abraham – zie Genesis 22:1; de profeten wijzen huichelachtige offers af; enz. McLaren ‘ziet’ verborgen boodschappen in al die gedeelten en ‘bewijst’ zo zijn filosofie. Ik volg liever de aanwijzingen die de Bijbel zelf geeft.

  2. Terecht wijst McLaren er op, dat Jezus via de kruisiging niet God ‘verlost’ van zijn boosheid. Niet Gód moest veranderen of van zijn toorn bevrijd worden, maar wíj moeten veranderen – dát alleen brengt verzoening! Met dit hoofdpunt van kritiek op de ‘gangbare’ leer onder veel christenen ben ik het helemaal eens. Amen.
    Maar zijn uitleg van de kruisiging wordt vervolgens erg mager, lijkt me. Volgens hem zou het er om gaan, dat wij (mensen) gewelddadig zijn en dat God dat niet wil en het ons af wil leren. McLaren kleurt niet alleen de kruisiging zo (beperkt) in, maar ook allerlei gedeelten uit het OT legt hij zo uit. Maar als je die bijbelgedeelten leest, zie je dat de Bijbel zelf (!) een andere uitleg van die gedeelten geeft. Het gaat altijd om de relatie met God (geweld is bijzaak): bij Kaïn en Abel – zie Genesis 4:7; bij Abraham – zie Genesis 22:1; de profeten wijzen huichelachtige offers af; enz. McLaren ‘ziet’ verborgen boodschappen in al die gedeelten en ‘bewijst’ zo zijn filosofie. Ik volg liever de aanwijzingen die de Bijbel zelf geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *