Copyright

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Lazarus is een platform. Onze content is waardevol. We moedigen je aan onze content te gebruiken en te delen. Ben je een organisatie, bedrijf of heb je een blog waarop je content ter beschikking stelt dan gelden er regels voor het gebruik van onze content. Deze regels vind je op deze pagina.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Wat is copyright of auteursrecht?

Copyright is een ander woord voor auteursrecht. Op alle publicaties (tekst, foto’s, tekeningen, infografieken en video’s) rust auteursrecht. Dat wil zeggen dat wij (Lazarus) uitsluitend recht hebben om deze publicaties openbaar te maken of te verveelvoudigen.

Hoe mag ik citeren?

U mag altijd een artikel citeren, maar wat houdt citeren precies in? Citeren betekent dat u van ons een tekstfragment, van maximaal vijftig woorden, uit een artikel over mag nemen, zolang u daarbij linkt naar het originele artikel op onze site.
Gaat het om een artikel uit onze papieren publicaties, boeken, magazines, dan geldt ook: u mag vijftig woorden vrij citeren en daarbij de bronvermelding aangeven, door titel, editie en datum te noemen.

Hoe deel ik via sociale media of e-mail?

U mag een artikel tot vijftig woorden vrij citeren en delen met vrienden en kennissen via social media of e-mail, maar zorg bij plaatsing wel voor het toevoegen van een bronvermelding, via een link.
Tip: bij al onze artikelen, of dit nu op onze website is of in onze apps, vindt u speciale deel-buttons. Zo deelt u de publicatie heel eenvoudig op de juiste manier.

Toestemming vragen

Eén van de mogelijkheden om te zorgen dat u onze regels rondom auteursrecht niet schendt, is het vragen van eenmalige schriftelijke toestemming om het gehele artikel eenmalig te gebruiken. Bijna altijd zijn hier kosten aan verbonden. Toestemming vraagt u via copyright@lazarus.nl.

Mag ik publicaties herpubliceren?

U mag een artikel niet zomaar kopiëren en ter beschikking stellen aan het publiek op bijvoorbeeld een website, intranet, nieuwsbrief, boek, presentatie, radio of televisie. Het overnemen van een volledig artikel uit de papieren krant of van de website (ook E-paper en apps) zonder schriftelijke toestemming van de eigenaar is niet toegestaan. Dit mag ook niet als de Lazarus als bron wordt genoemd. U kunt vooraf toestemming vragen, dat doet u via copyright@lazarus.nl.

Wat is de procedure bij het schenden van auteursrecht?

Wij werken samen met een professionele partij om schendingen van onze auteursrechten (lees: illegaal hergebruik) op te sporen. Bij een overtreding volgt een waarschuwingbrief waarin wordt gesommeerd het artikel binnen vijf werkdagen van de website te verwijderen. Als daaraan geen gevolg wordt gegeven wordt een juridische procedure begonnen. De juridische procedure kan ook direct worden gestart.

Heb ik toestemming nodig om publicaties te gebruiken?

Ja. U heeft onze toestemming nodig, als u meer dan vijftig woorden van een publicatie wilt overnemen of bij het volledig overnemen van één van onze publicaties.

Waarom heb ik toestemming nodig om publicaties te gebruiken?

Content heeft waarde. De artikelen die u dagelijks leest, worden geschreven door een breed netwerk aan schrijvers. Het in stand houden van dit netwerk kost geld.

Mag ik publicaties kopiëren?

Ja, uitsluitend voor eigen gebruik door particulieren. Voor bedrijven en instellingen gelden er andere regels. Ten allen tijde mag een publicatie niet publiekelijk ter beschikking gesteld worden zonder onze schriftelijke toestemming.

Mag ik een gedeelte van een artikel overnemen?

Ja, gedeeltelijk overnemen mag. U mag tot vijftig woorden vrij citeren, maar zorg bij plaatsing wel voor het toevoegen van bronvermelding via een link.

Mag ik linken naar een artikel op de site?

 Ja, dat mag, graag zelfs! U mag tot vijftig woorden vrij citeren, maar zorg bij plaatsing wel voor het toevoegen van bronvermelding via een link.

Welke URL kan ik gebruiken als ik een deeplink naar de bron wil plaatsen?

Een deeplink is de exacte link naar het desbetreffende artikel op onze website. Deze linkt dus daadwerkelijk door naar het artikel zelf en niet naar de homepage van de nieuwssite. U kopieert de link boven in de adresbalk, wanneer u daadwerkelijk het artikel open hebt staan.

Wisselen de URL’s na verloop van tijd of zijn ze permanent?

De URL’s zijn altijd permanent.

Mag ik RSS-feeds gebruiken?

 RSS-feeds mogen alleen voor privédoeleinden gebruikt worden. Een RSS-feed heeft namelijk altijd een link naar de bron. Commercieel hergebruik, bijvoorbeeld door middel van aggregeren is niet toegestaan.

Mag ik gebruik maken van i-frames?

Nee, dit is in geen enkel geval toegestaan.

Mag ik een filmpje/video gebruiken voor herpublicatie?

Voor filmpjes/video’s geldt exact hetzelfde als voor stilstaand beeld. U mag deze gebruiken voor herpublicatie, mits u hiervoor om toestemming vraagt.

Mag ik het logo gebruiken op mijn eigen website?

 Nee, dit mag niet zonder toestemming. Neem altijd vooraf contact met ons op.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]