‘Ik word steeds verbaasder over de stelligheid waarmee ik jarenlang mijn waarheden verkondigde’

Velvet Elvis, het eerste en veelgeprezen boek van Rob Bell is uit in het Nederlands. Henk Jan las het en vertelt wat het boek met hem deed. ‘Ik word steeds verbaasder over m’n eigen stelligheid.’

‘Ik vind dat altijd zo grappig, wanneer Henk Jan weer hoog begint te praten…’

Shit. Ik zit weer op mijn preekstoel. Totaal overtuigd van mijn gelijk. Op z’n Van Gaals verbaasd over de domheid van anderen. En mijn stem vliegt de hoogte in.

De opmerking over mijn stemhoogte laat weinig te wensen over. Mijn vurige betoog wordt eerder aandoenlijk dan overtuigend gevonden. Pijnlijker kan bijna niet.

Natuurlijk kan ik mij nog opwinden over bepaalde dingen. Gelukkig wel. En ja, ik ben vaak genoeg nog zeker van veel zaken. Maar het worden er steeds minder.

De muur van zekerheden brokkelt af…

Neem de Bijbel. Het was eens allemaal zo duidelijk voor mij. Mede omdat de talloze theologische boeken die ik las ook zo duidelijk waren. Er leek weinig twijfel bij de vele auteurs te bestaan over wat zij in hun boeken betoogden. En omdat ze allemaal uit min of meer dezelfde hoek kwamen, waren ze het ook nog eens met elkaar eens.

Maar nu ik mijn boekenkast vul met het werk van auteurs die een nieuwe opkomende stroming vertegenwoordigen, wordt met het boek dat ik lees de muur van mijn zekerheden steen voor steen afgebrokkeld.

Rob Bell? Dat is toch die vage gast?

Rob Bell is een van deze auteurs. Voor het eerst krijg ik geen antwoorden, maar vooral vragen toegeworpen. Vragen die mij serieus aan het denken zetten over wat eens rotsvaste waarheden voor mij waren.

Kan ik de Bijbel wel objectief lezen?

Speelt mijn interpretatie van wat ik lees niet een enorme rol voor de uitleg die ik aan teksten geef?

Welke invloed heeft de cultuur waarin ik leef op hoe ik de Bijbel nu lees?

Wanneer je op verjaardagsfeestjes over Rob Bell begint, kun je verschillende reacties verwachten:

 • ‘Over wie heb je het in vredesnaam?!’
 • ‘Dat is toch die vage gast die zo in is tegenwoordig? Kan ik helemaal niets mee.’
 • ‘Ja, wat een verademing die vent, hé. Eindelijk iemand die de christelijke boel eens op z’n kop durft te gooien.’

Ik weet na 20 jaar nog waar zijn verhaal over ging

Mijn eerste ervaring met Rob Bell was toen Rob Bell nog gewoon Rob Bell was. Een erg goede spreker die je van begin tot eind van zijn verhaal kon boeien. Hij was een van de sprekers van een jongerenconferentie waaraan ik deelnam, bij Willow Creek in Chicago. Zo’n twintig jaar geleden. Ik weet nog steeds waar zijn verhaal over ging. Of in ieder geval, ik weet dat hij het over Efeze had. En dat Paulus met zijn boodschap zo geweldig inspeelt op de cultuur van de stad. (Dit is al meer dan dat ik normaal gesproken vijf minuten nadat ik een preek heb gehoord, kan navertellen…)

Nu twintig jaar later, laat ik mij weer meenemen door Bell. Inmiddels is hij binnen het christelijke wereldje een begrip. En zo ervaar ik: je loopt met hem weg of je vindt hem een verschrikking. En van die laatste groep zetten sommigen hem, volgens mij totaal ten onrechte, ook wel weg als vrijzinnig.

Ja, Bell heeft een andere benadering dan de vele auteurs van wie ik de boeken in het verleden verslond. Ook in Velvet Elvis wordt dit weer duidelijk. In de introductie van het boek schrijft hij dat het getekende plaatje dat door veel kerken en scholen van het christelijke geloof is geschetst voor velen genoeg is. ‘Het werkt voor hen en komt tegemoet aan hun behoeften. Ik dank God hiervoor.’ Maar, Bell gaat wel verder. ‘Dit boek is geschreven voor hen die behoefte hebben aan een frisse blik op wie Jezus is en wat het betekent om een leven te leiden zoals Hij het ons leert.’ Bell biedt een nieuw begrip van wat het christelijk geloof betekent.

Ik word steeds verbaasder over m’n eigen stelligheid

Ja, er zit een gevaar in het lezen van boeken van bijvoorbeeld Bell, Brian McLaren en Peter Enns. Want hoe meer ik zelf dit nieuwe begrip krijg, hoe minder ik kan met de antwoorden die ik nu in kerk voorgeschoteld krijg. Hoe verbaasder ik ook word over de stelligheid waarmee ik zelf jarenlang mijn waarheden verkondigd heb. Dit inclusief het hoge stemmetje.

Mede door het lezen van Velvet Elvis voel ik een verwijdering van het oude vertrouwde. Iets wat mij in het begin erg onrustig maakte. Maar wat mij steeds meer rust geeft. Waarom? Misschien zeggen de woorden van Bell nu genoeg:

‘Het probleem begint wanneer wij Gods redding zien als iets dat alleen om mij draait […] De Bijbel schetst een veel groter plaatje van redding. […] Redding is dat de totale schepping weer in harmonie wordt gebracht met haar Schepper. […] Het draait niet om mij. Het gaat om God.’

Vaag? Het zal best. Voor mij is het nu een verademing. Een verademing omdat ik nu veel minder behoefte voel om anderen van mijn gelijk te overtuigen. Het gaat niet om mij. En het is zelfs de vraag of ik überhaupt wel gelijk heb…

Ben je benieuwd? Het boek ligt in de boekhandel, maar je kunt het ook winnen! We mogen Velvet Elvis namelijk 5x weggeven. Laat ons hieronder weten waarom jij het boek wilt lezen! 

 

 

72 reacties op “‘Ik word steeds verbaasder over de stelligheid waarmee ik jarenlang mijn waarheden verkondigde’”

 1. Ik zou graag het boek lezen omdat ik behoefte heb aan een nieuwe kijk op wie Jezus voor mij is,
  ook al weet ik dat dat me van mijn stuk zal brengen en ik daar eigenlijk niet van hou……

 2. Ik zou graag het boek lezen omdat ik behoefte heb aan een nieuwe kijk op wie Jezus voor mij is,
  ook al weet ik dat dat me van mijn stuk zal brengen en ik daar eigenlijk niet van hou……

 3. Ik zou graag het boek lezen omdat ik behoefte heb aan een nieuwe kijk op wie Jezus voor mij is,
  ook al weet ik dat dat me van mijn stuk zal brengen en ik daar eigenlijk niet van hou……

 4. Ik zou graag het boek lezen omdat ik behoefte heb aan een nieuwe kijk op wie Jezus voor mij is,
  ook al weet ik dat dat me van mijn stuk zal brengen en ik daar eigenlijk niet van hou……

 5. Ik zou het boek graag willen lezen omdat het een echo lijkt te vormen van iets wat ik een tijdje geleden al heb mogen ontdekken. Het gaat in de bijbel om de Waarheid van Jezus die onze verlosser is. Voor de rest zullen wij de Waarheid pas ontdekken wanneer wij met Hem mogen leven. Dat te mogen ontdekken maakt nederig, en geeft rust.

 6. Ik zou het boek graag willen lezen omdat het een echo lijkt te vormen van iets wat ik een tijdje geleden al heb mogen ontdekken. Het gaat in de bijbel om de Waarheid van Jezus die onze verlosser is. Voor de rest zullen wij de Waarheid pas ontdekken wanneer wij met Hem mogen leven. Dat te mogen ontdekken maakt nederig, en geeft rust.

 7. Ik zou het boek graag willen lezen omdat het een echo lijkt te vormen van iets wat ik een tijdje geleden al heb mogen ontdekken. Het gaat in de bijbel om de Waarheid van Jezus die onze verlosser is. Voor de rest zullen wij de Waarheid pas ontdekken wanneer wij met Hem mogen leven. Dat te mogen ontdekken maakt nederig, en geeft rust.

 8. Ik zou het boek graag willen lezen omdat het een echo lijkt te vormen van iets wat ik een tijdje geleden al heb mogen ontdekken. Het gaat in de bijbel om de Waarheid van Jezus die onze verlosser is. Voor de rest zullen wij de Waarheid pas ontdekken wanneer wij met Hem mogen leven. Dat te mogen ontdekken maakt nederig, en geeft rust.

 9. Het is toch wonderlijk! Brain McLaren opende mijn denken al, enkel jaren geleden. Ik herken de opluchting die ik proef bij Kamsteeg: het draait niet (alleen) om mij. Ik werd doodmoe van die nadruk op discipelschap en weer wat moeten. En telkens vanuit (meer!) eigen inzet, kracht en discipline. Meer en meer miste ik dat de kerk (waar ik nota bena als dominee in werkte) een genadevolle betrokkenheid heeft op héél de schepping. Ik ben in beweging gezet. Nu ben ik juist zo onder indruk gekomen dat je als mens en en schepping mag ontvàngen. Iets nieuws van buiten. Dat ‘iets nieuws’ van binnen teweeg brengt. Van Rob Bell hoorde ik, maar nog niet de kans gehad (tijd genomen?) om hem te lezen. Ik zou het boek heel graag ontvangen. Als een cadeautje van buiten, dat vast en zeker iets nieuws van binnen zal versterken. Maar het is een ander niet minder gegund!

 10. Het is toch wonderlijk! Brian McLaren opende mijn denken al, enkel jaren geleden. Ik herken de opluchting die ik proef bij Kamsteeg: het draait niet (alleen) om mij. Ik werd doodmoe van die nadruk op discipelschap en weer wat moeten. En telkens vanuit (meer!) eigen inzet, kracht en discipline. Meer en meer miste ik dat de kerk (waar ik nota bene als dominee in werkte) een genadevolle betrokkenheid heeft op héél de schepping. Ik ben in beweging gezet. Nu ben ik juist zo onder indruk gekomen dat je als mens en schepping mag ontvàngen. Iets nieuws van buiten. Dat ‘iets nieuws’ van binnen teweeg brengt. Van Rob Bell hoorde ik, maar nog niet de kans gehad (tijd genomen?) om hem te lezen. Ik zou het boek heel graag ontvangen. Als een cadeautje van buiten, dat vast en zeker iets nieuws van binnen zal versterken. Maar het is een ander niet minder gegund!

 11. Het is toch wonderlijk! Brian McLaren opende mijn denken al, enkel jaren geleden. Ik herken de opluchting die ik proef bij Kamsteeg: het draait niet (alleen) om mij. Ik werd doodmoe van die nadruk op discipelschap en weer wat moeten. En telkens vanuit (meer!) eigen inzet, kracht en discipline. Meer en meer miste ik dat de kerk (waar ik nota bene als dominee in werkte) een genadevolle betrokkenheid heeft op héél de schepping. Ik ben in beweging gezet. Nu ben ik juist zo onder indruk gekomen dat je als mens en schepping mag ontvàngen. Iets nieuws van buiten. Dat ‘iets nieuws’ van binnen teweeg brengt. Van Rob Bell hoorde ik, maar nog niet de kans gehad (tijd genomen?) om hem te lezen. Ik zou het boek heel graag ontvangen. Als een cadeautje van buiten, dat vast en zeker iets nieuws van binnen zal versterken. Maar het is een ander niet minder gegund!

 12. Het is toch wonderlijk! Brian McLaren opende mijn denken al, enkel jaren geleden. Ik herken de opluchting die ik proef bij Kamsteeg: het draait niet (alleen) om mij. Ik werd doodmoe van die nadruk op discipelschap en weer wat moeten. En telkens vanuit (meer!) eigen inzet, kracht en discipline. Meer en meer miste ik dat de kerk (waar ik nota bene als dominee in werkte) een genadevolle betrokkenheid heeft op héél de schepping. Ik ben in beweging gezet. Nu ben ik juist zo onder indruk gekomen dat je als mens en schepping mag ontvàngen. Iets nieuws van buiten. Dat ‘iets nieuws’ van binnen teweeg brengt. Van Rob Bell hoorde ik, maar nog niet de kans gehad (tijd genomen?) om hem te lezen. Ik zou het boek heel graag ontvangen. Als een cadeautje van buiten, dat vast en zeker iets nieuws van binnen zal versterken. Maar het is een ander niet minder gegund!

 13. ” Het draait niet om mij, maar om God.” Na 2 jaar predikantschap kom ik hier steeds meer achter: het gaat niet om mijn bediening (of die nu krachtig, zwak of middelmatig is), maar om Christus’ bediening. Zoals Paulus schrijft aan de Galaten: “Niet ik, maar Christus leeft in mij”. Maar hoe dan precies? En wat betekent dat voor de kerk, en voor de wereld, en ook (ja sorry) voor mij? Ik ben benieuwd wat Bell daar over schrijft.

 14. ” Het draait niet om mij, maar om God.” Na 2 jaar predikantschap kom ik hier steeds meer achter: het gaat niet om mijn bediening (of die nu krachtig, zwak of middelmatig is), maar om Christus’ bediening. Zoals Paulus schrijft aan de Galaten: “Niet ik, maar Christus leeft in mij”. Maar hoe dan precies? En wat betekent dat voor de kerk, en voor de wereld, en ook (ja sorry) voor mij? Ik ben benieuwd wat Bell daar over schrijft.

 15. ” Het draait niet om mij, maar om God.” Na 2 jaar predikantschap kom ik hier steeds meer achter: het gaat niet om mijn bediening (of die nu krachtig, zwak of middelmatig is), maar om Christus’ bediening. Zoals Paulus schrijft aan de Galaten: “Niet ik, maar Christus leeft in mij”. Maar hoe dan precies? En wat betekent dat voor de kerk, en voor de wereld, en ook (ja sorry) voor mij? Ik ben benieuwd wat Bell daar over schrijft.

 16. ” Het draait niet om mij, maar om God.” Na 2 jaar predikantschap kom ik hier steeds meer achter: het gaat niet om mijn bediening (of die nu krachtig, zwak of middelmatig is), maar om Christus’ bediening. Zoals Paulus schrijft aan de Galaten: “Niet ik, maar Christus leeft in mij”. Maar hoe dan precies? En wat betekent dat voor de kerk, en voor de wereld, en ook (ja sorry) voor mij? Ik ben benieuwd wat Bell daar over schrijft.

 17. Een boek dat me meer vragen geeft dan antwoorden, dat lijkt me wel wat! Een gezonde instelling, want door vragen gaan we zoeken en die zoektocht is juist oneindig veel mooier dan een antwoord voorgeschoteld krijgen, dat je aanneemt of naast je neerlegt.

 18. Klinkt mega interessant! Ik ben zwaar gereformeerd opgevoed en heb lang in het straatje meegelopen. Totdat 3 jaar geleden mijn hele geloofsbeeld begon af te brokkelen. Van mijn ‘zekerheden’ en vanuit de kerk meegegeven ‘stelligheden’ bleef nagenoeg niets meer over. Alle muren van mijn heilige huisjes stortten in, tot ik bijna niets meer overhield. Wie is God? Bestaat hij? Kan ik op hem vertrouwen? In feite blijft alleen overeind dat ik niks zeker kan weten, en het op vertrouwen aankomt.
  Het is zó schokkend te ervaren dat binnen christelijk Nederland iedereen zijn eigen mening aan een ieder oplegt, met een stelligheid alsof ze in een bliksemschicht God gezien en gehoord hebben. We fikken elkaar soms tot op het bot af, beschadigen elkaar op basis van onze heilige huisjes. Ik was net zo, en nog te vaak nog steeds zo. Ik hoop van harte dat we het met z’n allen steeds meer ga afleren om mensen te veroordelen en ruimte maken voor de ongrijpbare Persoon die God is. Ik ben dan ook erg benieuwd naar dit boek, wil het zeker lezen!

 19. Een boek dat me meer vragen geeft dan antwoorden, dat lijkt me wel wat! Een gezonde instelling, want door vragen gaan we zoeken en die zoektocht is juist oneindig veel mooier dan een antwoord voorgeschoteld krijgen, dat je aanneemt of naast je neerlegt.

 20. Klinkt mega interessant! Ik ben zwaar gereformeerd opgevoed en heb lang in het straatje meegelopen. Totdat 3 jaar geleden mijn hele geloofsbeeld begon af te brokkelen. Van mijn ‘zekerheden’ en vanuit de kerk meegegeven ‘stelligheden’ bleef nagenoeg niets meer over. Alle muren van mijn heilige huisjes stortten in, tot ik bijna niets meer overhield. Wie is God? Bestaat hij? Kan ik op hem vertrouwen? In feite blijft alleen overeind dat ik niks zeker kan weten, en het op vertrouwen aankomt.
  Het is zó schokkend te ervaren dat binnen christelijk Nederland iedereen zijn eigen mening aan een ieder oplegt, met een stelligheid alsof ze in een bliksemschicht God gezien en gehoord hebben. We fikken elkaar soms tot op het bot af, beschadigen elkaar op basis van onze heilige huisjes. Ik was net zo, en nog te vaak nog steeds zo. Ik hoop van harte dat we het met z’n allen steeds meer ga afleren om mensen te veroordelen en ruimte maken voor de ongrijpbare Persoon die God is. Ik ben dan ook erg benieuwd naar dit boek, wil het zeker lezen!

 21. Een boek dat me meer vragen geeft dan antwoorden, dat lijkt me wel wat! Een gezonde instelling, want door vragen gaan we zoeken en die zoektocht is juist oneindig veel mooier dan een antwoord voorgeschoteld krijgen, dat je aanneemt of naast je neerlegt.

 22. Klinkt mega interessant! Ik ben zwaar gereformeerd opgevoed en heb lang in het straatje meegelopen. Totdat 3 jaar geleden mijn hele geloofsbeeld begon af te brokkelen. Van mijn ‘zekerheden’ en vanuit de kerk meegegeven ‘stelligheden’ bleef nagenoeg niets meer over. Alle muren van mijn heilige huisjes stortten in, tot ik bijna niets meer overhield. Wie is God? Bestaat hij? Kan ik op hem vertrouwen? In feite blijft alleen overeind dat ik niks zeker kan weten, en het op vertrouwen aankomt.
  Het is zó schokkend te ervaren dat binnen christelijk Nederland iedereen zijn eigen mening aan een ieder oplegt, met een stelligheid alsof ze in een bliksemschicht God gezien en gehoord hebben. We fikken elkaar soms tot op het bot af, beschadigen elkaar op basis van onze heilige huisjes. Ik was net zo, en nog te vaak nog steeds zo. Ik hoop van harte dat we het met z’n allen steeds meer ga afleren om mensen te veroordelen en ruimte maken voor de ongrijpbare Persoon die God is. Ik ben dan ook erg benieuwd naar dit boek, wil het zeker lezen!

 23. Een boek dat me meer vragen geeft dan antwoorden, dat lijkt me wel wat! Een gezonde instelling, want door vragen gaan we zoeken en die zoektocht is juist oneindig veel mooier dan een antwoord voorgeschoteld krijgen, dat je aanneemt of naast je neerlegt.

 24. Klinkt mega interessant! Ik ben zwaar gereformeerd opgevoed en heb lang in het straatje meegelopen. Totdat 3 jaar geleden mijn hele geloofsbeeld begon af te brokkelen. Van mijn ‘zekerheden’ en vanuit de kerk meegegeven ‘stelligheden’ bleef nagenoeg niets meer over. Alle muren van mijn heilige huisjes stortten in, tot ik bijna niets meer overhield. Wie is God? Bestaat hij? Kan ik op hem vertrouwen? In feite blijft alleen overeind dat ik niks zeker kan weten, en het op vertrouwen aankomt.
  Het is zó schokkend te ervaren dat binnen christelijk Nederland iedereen zijn eigen mening aan een ieder oplegt, met een stelligheid alsof ze in een bliksemschicht God gezien en gehoord hebben. We fikken elkaar soms tot op het bot af, beschadigen elkaar op basis van onze heilige huisjes. Ik was net zo, en nog te vaak nog steeds zo. Ik hoop van harte dat we het met z’n allen steeds meer ga afleren om mensen te veroordelen en ruimte maken voor de ongrijpbare Persoon die God is. Ik ben dan ook erg benieuwd naar dit boek, wil het zeker lezen!

 25. Ik zou het graag lezen, omdat ik door een moeilijke tijd ga met een ernstig zieke man en ik merk dat de traditionele waarheden waar ik – net als Kamsteeg – mee ben opgegroeid niet toereikend zijn voor mij. Sterker, ik word er zenuwachtig van. Omdat ik het idee krijg dat ik iets moet doen of ergens aan moet voldoen. Het perspectief omdraaien van mij en mijn zorgen naar God en zijn verlangen, daar klinkt ruimte in.

 26. Ik zou het graag lezen, omdat ik door een moeilijke tijd ga met een ernstig zieke man en ik merk dat de traditionele waarheden waar ik – net als Kamsteeg – mee ben opgegroeid niet toereikend zijn voor mij. Sterker, ik word er zenuwachtig van. Omdat ik het idee krijg dat ik iets moet doen of ergens aan moet voldoen. Het perspectief omdraaien van mij en mijn zorgen naar God en zijn verlangen, daar klinkt ruimte in.

 27. Ik zou het graag lezen, omdat ik door een moeilijke tijd ga met een ernstig zieke man en ik merk dat de traditionele waarheden waar ik – net als Kamsteeg – mee ben opgegroeid niet toereikend zijn voor mij. Sterker, ik word er zenuwachtig van. Omdat ik het idee krijg dat ik iets moet doen of ergens aan moet voldoen. Het perspectief omdraaien van mij en mijn zorgen naar God en zijn verlangen, daar klinkt ruimte in.

 28. Ik zou het graag lezen, omdat ik door een moeilijke tijd ga met een ernstig zieke man en ik merk dat de traditionele waarheden waar ik – net als Kamsteeg – mee ben opgegroeid niet toereikend zijn voor mij. Sterker, ik word er zenuwachtig van. Omdat ik het idee krijg dat ik iets moet doen of ergens aan moet voldoen. Het perspectief omdraaien van mij en mijn zorgen naar God en zijn verlangen, daar klinkt ruimte in.

 29. Lijkt me leuk! Vond de stukjes hier zo interessant dat ik niet kon wachten tot de rest hier verscheen en heb toen de rest via z’n blog gelezen, maar die zijn nu op..

 30. Lijkt me leuk! Vond de stukjes hier zo interessant dat ik niet kon wachten tot de rest hier verscheen en heb toen de rest via z’n blog gelezen, maar die zijn nu op..

 31. Lijkt me leuk! Vond de stukjes hier zo interessant dat ik niet kon wachten tot de rest hier verscheen en heb toen de rest via z’n blog gelezen, maar die zijn nu op..

 32. Lijkt me leuk! Vond de stukjes hier zo interessant dat ik niet kon wachten tot de rest hier verscheen en heb toen de rest via z’n blog gelezen, maar die zijn nu op..

 33. Tja, een reactie achterlaten omdat ik ook het boek best graag wil ontvangen. Maar ik heb niets om dat verzoek kracht bij te zetten. Ik heb genoeg geld om het zelf te kopen. Ik zit niet in een geloofscrisis. Ik ben niet ziek. Mijn familie is niet zielig. Nee, als ik dat boek straks krijg, dan is dat op ‘geen enkele grond’ in mezelf. Het zou onverdiend zijn. Ik zou wél dankbaar zijn. Maar waarschijnlijk niet genoeg…

 34. Tja, een reactie achterlaten omdat ik ook het boek best graag wil ontvangen. Maar ik heb niets om dat verzoek kracht bij te zetten. Ik heb genoeg geld om het zelf te kopen. Ik zit niet in een geloofscrisis. Ik ben niet ziek. Mijn familie is niet zielig. Nee, als ik dat boek straks krijg, dan is dat op ‘geen enkele grond’ in mezelf. Het zou onverdiend zijn. Ik zou wél dankbaar zijn. Maar waarschijnlijk niet genoeg…

 35. Tja, een reactie achterlaten omdat ik ook het boek best graag wil ontvangen. Maar ik heb niets om dat verzoek kracht bij te zetten. Ik heb genoeg geld om het zelf te kopen. Ik zit niet in een geloofscrisis. Ik ben niet ziek. Mijn familie is niet zielig. Nee, als ik dat boek straks krijg, dan is dat op ‘geen enkele grond’ in mezelf. Het zou onverdiend zijn. Ik zou wél dankbaar zijn. Maar waarschijnlijk niet genoeg…

 36. Tja, een reactie achterlaten omdat ik ook het boek best graag wil ontvangen. Maar ik heb niets om dat verzoek kracht bij te zetten. Ik heb genoeg geld om het zelf te kopen. Ik zit niet in een geloofscrisis. Ik ben niet ziek. Mijn familie is niet zielig. Nee, als ik dat boek straks krijg, dan is dat op ‘geen enkele grond’ in mezelf. Het zou onverdiend zijn. Ik zou wél dankbaar zijn. Maar waarschijnlijk niet genoeg…

 37. Lijkt mij mooi dit boek eens te lezen. Ik loop al wat langer met eenzelfde gedachte rond; hoe stellig kan je als persoon, als kerk zijn over uitleg van diverse Bijbelse standpunten. Ik denk / geloof wel dat je een overtuiging mag hebben en je daaraan vast kan houden maar hoe sta je tegenover anderen met een andere overtuiging. Ik weet alleen wel zeker dat ik in mijn overtuigingen vaak de verkeerde afslag neem, alleen niet welke. Ik las hierover eens een interview met een predikant en hij zei; “van alles wat ik zeg over de Bijbel en wat ik leer vanaf de preekstoel is denk ik 30 % gelogen… Ik weet alleen niet welke 30 %”.

 38. Lijkt mij mooi dit boek eens te lezen. Ik loop al wat langer met eenzelfde gedachte rond; hoe stellig kan je als persoon, als kerk zijn over uitleg van diverse Bijbelse standpunten. Ik denk / geloof wel dat je een overtuiging mag hebben en je daaraan vast kan houden maar hoe sta je tegenover anderen met een andere overtuiging. Ik weet alleen wel zeker dat ik in mijn overtuigingen vaak de verkeerde afslag neem, alleen niet welke. Ik las hierover eens een interview met een predikant en hij zei; “van alles wat ik zeg over de Bijbel en wat ik leer vanaf de preekstoel is denk ik 30 % gelogen… Ik weet alleen niet welke 30 %”.

 39. Lijkt mij mooi dit boek eens te lezen. Ik loop al wat langer met eenzelfde gedachte rond; hoe stellig kan je als persoon, als kerk zijn over uitleg van diverse Bijbelse standpunten. Ik denk / geloof wel dat je een overtuiging mag hebben en je daaraan vast kan houden maar hoe sta je tegenover anderen met een andere overtuiging. Ik weet alleen wel zeker dat ik in mijn overtuigingen vaak de verkeerde afslag neem, alleen niet welke. Ik las hierover eens een interview met een predikant en hij zei; “van alles wat ik zeg over de Bijbel en wat ik leer vanaf de preekstoel is denk ik 30 % gelogen… Ik weet alleen niet welke 30 %”.

 40. Lijkt mij mooi dit boek eens te lezen. Ik loop al wat langer met eenzelfde gedachte rond; hoe stellig kan je als persoon, als kerk zijn over uitleg van diverse Bijbelse standpunten. Ik denk / geloof wel dat je een overtuiging mag hebben en je daaraan vast kan houden maar hoe sta je tegenover anderen met een andere overtuiging. Ik weet alleen wel zeker dat ik in mijn overtuigingen vaak de verkeerde afslag neem, alleen niet welke. Ik las hierover eens een interview met een predikant en hij zei; “van alles wat ik zeg over de Bijbel en wat ik leer vanaf de preekstoel is denk ik 30 % gelogen… Ik weet alleen niet welke 30 %”.

 41. Oh, ik doe graag mee! Ik stond er laatst mee in mijn handen in de boekhandel, maar omdat ik net een ander boek had besteld (die van Mike McHargue, ook heel interessant :-)), moest ik van mezelf nog even geduld hebben. Maar nu ik die bijna uit heb…

 42. Oh, ik doe graag mee! Ik stond er laatst mee in mijn handen in de boekhandel, maar omdat ik net een ander boek had besteld (die van Mike McHargue, ook heel interessant :-)), moest ik van mezelf nog even geduld hebben. Maar nu ik die bijna uit heb…

 43. Oh, ik doe graag mee! Ik stond er laatst mee in mijn handen in de boekhandel, maar omdat ik net een ander boek had besteld (die van Mike McHargue, ook heel interessant :-)), moest ik van mezelf nog even geduld hebben. Maar nu ik die bijna uit heb…

 44. Oh, ik doe graag mee! Ik stond er laatst mee in mijn handen in de boekhandel, maar omdat ik net een ander boek had besteld (die van Mike McHargue, ook heel interessant :-)), moest ik van mezelf nog even geduld hebben. Maar nu ik die bijna uit heb…

 45. Ik word steeds verbaasder als ik merk dat bij het afbrokkelen van ‘zekerheden’ geen enkel onderscheid wordt gemaakt tussen opgeefbare en onopgeefbare zekerheden. Voorbeelden van opgeefbare (of bespreekbare) zekerheden zijn wat mij betreft:
  1) je moet op zondag twee keer naar de kerk
  2) kinderen van gelovige ouders moeten gedoopt worden
  3) je mag op zondag niet werken
  4) je mag geen vlees eten, dat in eerste instantie voor de afgoden bestemd was
  5) vrouwen kunnen geen ouderling of predikant zijn

  Maar er zijn volgens mij ook onopgeefbare zekerheden, b.v.:
  .
  1) Jezus Christus is op de derde dag na zijn dood opgestaan ( en de andere 11 artikelen van de Apostolische geloofsbelijdenis)
  2) de auteur van de Heilige Schrift is de Heilige Geest, die samen met de Vader en de Zoon God is

  Iemand van degenen, die reageert vertolkt heel kernachtig en expliciet het gevoel, dat ik vaak tussen de regels beluister: ‘het enige waar we zeker van kunnen zijn is dat we van niets zeker kunnen zijn’.

  Mogen we nog geloven, dat de beloften van God waarachtig zijn?

  Ik ben heel benieuwd of het boek van Rob Bell antwoord geeft op deze vraag.P

 46. Ik word steeds verbaasder als ik merk dat bij het afbrokkelen van ‘zekerheden’ geen enkel onderscheid wordt gemaakt tussen opgeefbare en onopgeefbare zekerheden. Voorbeelden van opgeefbare (of bespreekbare) zekerheden zijn wat mij betreft:
  1) je moet op zondag twee keer naar de kerk
  2) kinderen van gelovige ouders moeten gedoopt worden
  3) je mag op zondag niet werken
  4) je mag geen vlees eten, dat in eerste instantie voor de afgoden bestemd was
  5) vrouwen kunnen geen ouderling of predikant zijn

  Maar er zijn volgens mij ook onopgeefbare zekerheden, b.v.:
  .
  1) Jezus Christus is op de derde dag na zijn dood opgestaan ( en de andere 11 artikelen van de Apostolische geloofsbelijdenis)
  2) de auteur van de Heilige Schrift is de Heilige Geest, die samen met de Vader en de Zoon God is

  Iemand van degenen, die reageert vertolkt heel kernachtig en expliciet het gevoel, dat ik vaak tussen de regels beluister: ‘het enige waar we zeker van kunnen zijn is dat we van niets zeker kunnen zijn’.

  Mogen we nog geloven, dat de beloften van God waarachtig zijn?

  Ik ben heel benieuwd of het boek van Rob Bell antwoord geeft op deze vraag.P

 47. Ik word steeds verbaasder als ik merk dat bij het afbrokkelen van ‘zekerheden’ geen enkel onderscheid wordt gemaakt tussen opgeefbare en onopgeefbare zekerheden. Voorbeelden van opgeefbare (of bespreekbare) zekerheden zijn wat mij betreft:
  1) je moet op zondag twee keer naar de kerk
  2) kinderen van gelovige ouders moeten gedoopt worden
  3) je mag op zondag niet werken
  4) je mag geen vlees eten, dat in eerste instantie voor de afgoden bestemd was
  5) vrouwen kunnen geen ouderling of predikant zijn

  Maar er zijn volgens mij ook onopgeefbare zekerheden, b.v.:
  .
  1) Jezus Christus is op de derde dag na zijn dood opgestaan ( en de andere 11 artikelen van de Apostolische geloofsbelijdenis)
  2) de auteur van de Heilige Schrift is de Heilige Geest, die samen met de Vader en de Zoon God is

  Iemand van degenen, die reageert vertolkt heel kernachtig en expliciet het gevoel, dat ik vaak tussen de regels beluister: ‘het enige waar we zeker van kunnen zijn is dat we van niets zeker kunnen zijn’.

  Mogen we nog geloven, dat de beloften van God waarachtig zijn?

  Ik ben heel benieuwd of het boek van Rob Bell antwoord geeft op deze vraag.P

 48. Ik word steeds verbaasder als ik merk dat bij het afbrokkelen van ‘zekerheden’ geen enkel onderscheid wordt gemaakt tussen opgeefbare en onopgeefbare zekerheden. Voorbeelden van opgeefbare (of bespreekbare) zekerheden zijn wat mij betreft:
  1) je moet op zondag twee keer naar de kerk
  2) kinderen van gelovige ouders moeten gedoopt worden
  3) je mag op zondag niet werken
  4) je mag geen vlees eten, dat in eerste instantie voor de afgoden bestemd was
  5) vrouwen kunnen geen ouderling of predikant zijn

  Maar er zijn volgens mij ook onopgeefbare zekerheden, b.v.:
  .
  1) Jezus Christus is op de derde dag na zijn dood opgestaan ( en de andere 11 artikelen van de Apostolische geloofsbelijdenis)
  2) de auteur van de Heilige Schrift is de Heilige Geest, die samen met de Vader en de Zoon God is

  Iemand van degenen, die reageert vertolkt heel kernachtig en expliciet het gevoel, dat ik vaak tussen de regels beluister: ‘het enige waar we zeker van kunnen zijn is dat we van niets zeker kunnen zijn’.

  Mogen we nog geloven, dat de beloften van God waarachtig zijn?

  Ik ben heel benieuwd of het boek van Rob Bell antwoord geeft op deze vraag.P

 49. Een paar jaar terug stapte ik voor het eerst bewust een kerk binnen om een dienst bij te wonen. Vanaf dat moment begon mijn zoektocht naar meer, een bewuste keuze. Die vaak niet begrepen wordt. Want wat doe je jezelf aan?Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds ronddwalend, ergens tussen hemel en aarde, tussen hoop en vrees. Maar het bracht me tot nu toe vooral veel (nieuwe) inzicht(en), een nieuwe denkwijze, een nieuwe leefwijze, uitdaging om mezelf te veranderen, naastenliefde te omarmen én vooral te doen ipv te denken. Afgelopen weekend keek ik voor het eerst Rob Bell, op aanraden van een vriend. Want hoe hard ik het ook probeer, er zijn nog niet veel predikanten die me écht van mijn sokkel blazen hier in de regio. Rob Bell deed het met één filmpje van een uur op Youtube dit weekend wel. Die grote vraag ‘of ik er wel goed aan doe’ om mezelf te storten in deze wereld van geloof, twijfel, hoop, vragen, enz.

  Hij was helder, gaf me denkvoer mee, maakte het niet mooier dan het moet zijn. Het leek me overdreven om er een bingewatchproject van te maken dus hield ik het bij dat ene filmpje, maar ik kan niet wachten tot het volgende moment dat ik weer naar een overdenking van hem kan kijken. De afgelopen tijd heb ik van diverse mensen boeken toegestuurd gekregen, om me te inspireren, dat lijkt me een mooi idee voor dit boek. Het boek lezen en dan iemand kiezen waar ik het weer aan door kan geven. In de hoop dat ook diegene, net als ik geïnspireerd raakt door deze man en zijn krachtige woorden.

 50. Een paar jaar terug stapte ik voor het eerst bewust een kerk binnen om een dienst bij te wonen. Vanaf dat moment begon mijn zoektocht naar meer, een bewuste keuze. Die vaak niet begrepen wordt. Want wat doe je jezelf aan?Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds ronddwalend, ergens tussen hemel en aarde, tussen hoop en vrees. Maar het bracht me tot nu toe vooral veel (nieuwe) inzicht(en), een nieuwe denkwijze, een nieuwe leefwijze, uitdaging om mezelf te veranderen, naastenliefde te omarmen én vooral te doen ipv te denken. Afgelopen weekend keek ik voor het eerst Rob Bell, op aanraden van een vriend. Want hoe hard ik het ook probeer, er zijn nog niet veel predikanten die me écht van mijn sokkel blazen hier in de regio. Rob Bell deed het met één filmpje van een uur op Youtube dit weekend wel. Die grote vraag ‘of ik er wel goed aan doe’ om mezelf te storten in deze wereld van geloof, twijfel, hoop, vragen, enz.

  Hij was helder, gaf me denkvoer mee, maakte het niet mooier dan het moet zijn. Het leek me overdreven om er een bingewatchproject van te maken dus hield ik het bij dat ene filmpje, maar ik kan niet wachten tot het volgende moment dat ik weer naar een overdenking van hem kan kijken. De afgelopen tijd heb ik van diverse mensen boeken toegestuurd gekregen, om me te inspireren, dat lijkt me een mooi idee voor dit boek. Het boek lezen en dan iemand kiezen waar ik het weer aan door kan geven. In de hoop dat ook diegene, net als ik geïnspireerd raakt door deze man en zijn krachtige woorden.

 51. Een paar jaar terug stapte ik voor het eerst bewust een kerk binnen om een dienst bij te wonen. Vanaf dat moment begon mijn zoektocht naar meer, een bewuste keuze. Die vaak niet begrepen wordt. Want wat doe je jezelf aan?Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds ronddwalend, ergens tussen hemel en aarde, tussen hoop en vrees. Maar het bracht me tot nu toe vooral veel (nieuwe) inzicht(en), een nieuwe denkwijze, een nieuwe leefwijze, uitdaging om mezelf te veranderen, naastenliefde te omarmen én vooral te doen ipv te denken. Afgelopen weekend keek ik voor het eerst Rob Bell, op aanraden van een vriend. Want hoe hard ik het ook probeer, er zijn nog niet veel predikanten die me écht van mijn sokkel blazen hier in de regio. Rob Bell deed het met één filmpje van een uur op Youtube dit weekend wel. Die grote vraag ‘of ik er wel goed aan doe’ om mezelf te storten in deze wereld van geloof, twijfel, hoop, vragen, enz.

  Hij was helder, gaf me denkvoer mee, maakte het niet mooier dan het moet zijn. Het leek me overdreven om er een bingewatchproject van te maken dus hield ik het bij dat ene filmpje, maar ik kan niet wachten tot het volgende moment dat ik weer naar een overdenking van hem kan kijken. De afgelopen tijd heb ik van diverse mensen boeken toegestuurd gekregen, om me te inspireren, dat lijkt me een mooi idee voor dit boek. Het boek lezen en dan iemand kiezen waar ik het weer aan door kan geven. In de hoop dat ook diegene, net als ik geïnspireerd raakt door deze man en zijn krachtige woorden.

 52. Een paar jaar terug stapte ik voor het eerst bewust een kerk binnen om een dienst bij te wonen. Vanaf dat moment begon mijn zoektocht naar meer, een bewuste keuze. Die vaak niet begrepen wordt. Want wat doe je jezelf aan?Tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds ronddwalend, ergens tussen hemel en aarde, tussen hoop en vrees. Maar het bracht me tot nu toe vooral veel (nieuwe) inzicht(en), een nieuwe denkwijze, een nieuwe leefwijze, uitdaging om mezelf te veranderen, naastenliefde te omarmen én vooral te doen ipv te denken. Afgelopen weekend keek ik voor het eerst Rob Bell, op aanraden van een vriend. Want hoe hard ik het ook probeer, er zijn nog niet veel predikanten die me écht van mijn sokkel blazen hier in de regio. Rob Bell deed het met één filmpje van een uur op Youtube dit weekend wel. Die grote vraag ‘of ik er wel goed aan doe’ om mezelf te storten in deze wereld van geloof, twijfel, hoop, vragen, enz.

  Hij was helder, gaf me denkvoer mee, maakte het niet mooier dan het moet zijn. Het leek me overdreven om er een bingewatchproject van te maken dus hield ik het bij dat ene filmpje, maar ik kan niet wachten tot het volgende moment dat ik weer naar een overdenking van hem kan kijken. De afgelopen tijd heb ik van diverse mensen boeken toegestuurd gekregen, om me te inspireren, dat lijkt me een mooi idee voor dit boek. Het boek lezen en dan iemand kiezen waar ik het weer aan door kan geven. In de hoop dat ook diegene, net als ik geïnspireerd raakt door deze man en zijn krachtige woorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *