uit de kast

Mijn ogen zijn nog rood van het huilen. Wat? Echt? Mag ik? #uitdekast

Uit de kast komen is voor veel homo’s en lesbiennes een ingrijpende gebeurtenis. Voor Janneke was het extra zwaar, omdat ze lange tijd geloofde dat God haar geaardheid zondig vond. 

Would it be a sin, if I can’t help falling in love with you?  – Elvis Presley

Huilend lig ik op de grond. Het is de zoveelste Holy Spirit avond en ik ben kapot, leeg en boos. Het gevecht kan ik niet meer aan. Telkens als ik denk dat het ‘beter’ gaat, komt het extra hard terug. Als het een zonde is, waarom helpt God mij dan niet bij dit gevecht? Ik voel mij in de steek gelaten. Waarom mag ik geen liefde ervaren? Moet ik tot mijn dood vechten tegen dit gevoel? Ik sterf nog liever.

Maar dan voor het eerst in mijn leven, praat God met mij. Kort. Duidelijk. ‘Het is goed, ga maar’, zijn de woorden die Hij zegt. Een beetje overrompeld ga ik op mijn stoel zitten. Mijn ogen nog rood van het huilen. Wat? Echt? Mag ik? Maar…

Voelde ik daar nou een kriebel?

Als ik 21 jaar ben, loop ik al zo’n 10 jaar rond ‘in de kast’ zonder dat iemand het weet. Ik durf er niet voor uit te komen. Ben bang voor de reacties. Stiekem heb ik de hoop dat, zoals ik eens in een boekje las, het wel weer over zal gaan. Zoals iedere puber weleens gevoelens heeft gehad voor iemand van hetzelfde geslacht. Toch ben ik er dan al niet meer zo zeker van dat het ooit weggaat. Om het zekere voor het onzekere te nemen stort ik mezelf in die tijd op het daten. Met heel veel mannen.

Ik kan mijn eerste date nog goed herinneren. Ik was niet bezig om die persoon beter te leren kennen, maar ik keek vooral wat ik van een man vond. Vond ik zijn ogen echt mooi? Voelde ik daar nou een kriebel?

Toch konden de jongens mijn interesse niet wekken. Toen ik eens een sms-je van een jongen kreeg met de tekst: ‘Ik kan de hele dag nergens anders aan denken dan aan jou’ kreeg ik de neiging om heel hard weg te rennen. En later, toen een jongen mij de liefde verklaarde, was ik in gedachten bij het meisje waar ik tot over mijn oren verliefd op was.

Een totaal andere wending

Ja, zou het een zonde zijn als ik daar nou eens aan toegaf?

Het korte gesprekje met God op die bewuste Holy Spirit avond heeft diepe indruk op mij gemaakt. Het heeft mijn leven zelfs een totaal andere wending gegeven. Ik heb na deze avond de moed bij elkaar geraapt en heb voor het eerst een meisje mee uit gevraagd. Ik ben uit de kast gekomen voor mijn familie, vrienden en werkomgeving. Het was een proces met veel pijnlijke, maar ook veel mooie momenten. En bovenal een proces dat ik nooit had willen missen.

Soms vraag ik mij af hoe fundamentalistisch en daarmee veroordelend ik eruit was gekomen als ik wel ‘genezen’ was. Ik wil het niet weten.


Janneke (26, pseudoniem) woont samen met haar vriendin Nienke en werkt als pedagogisch medewerker met alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Als gelovige worstelde ze jarenlang met haar geaardheid. De komende tijd zal ze voor Lazarus schrijven over dit grillige proces. 

66 reacties op “Mijn ogen zijn nog rood van het huilen. Wat? Echt? Mag ik? #uitdekast”

 1. van een afstandje kijk ik verbaasd en verrast toe hoe jij uit de kast komt. en niet zelf veranderd en maar ook mensen in je omgeving in beroering brengt.

 2. van een afstandje kijk ik verbaasd en verrast toe hoe jij uit de kast komt. en niet alleen zelf verandert en maar ook mensen in je omgeving in beroering brengt.

 3. Hoe weet jij zeker dat dit de stem van god was?. Moeten wij niet alles toetsen aan wat in de schriften. Ik zelf denk dat liefde voor een persoon van hetzelfde geslacht hebben geen zonde is. Wel het hebben van gemeenschap. En het hebben seksuele gedachten over een persoon van het geslacht. Of iemand anders dan je echtgenoot.
  In de geschriften staat namelijk duidelijk dat homofilie niet is toegestaan.

  Mijn vraag is daarom dus. Hoe weten wij dat dit de stem van god is aangezien het tegen de leeringen van de geschriften ingaat

 4. Hoe weet jij zeker dat dit de stem van god was?. Moeten wij niet alles toetsen aan wat in de schriften. Ik zelf denk dat liefde voor een persoon van hetzelfde geslacht hebben geen zonde is. Wel het hebben van gemeenschap. En het hebben seksuele gedachten over een persoon van het geslacht. Of iemand anders dan je echtgenoot.
  In de geschriften staat namelijk duidelijk dat homofilie niet is toegestaan.

  Mijn vraag is daarom dus. Hoe weten wij dat dit de stem van god is aangezien het tegen de leeringen van de geschriften ingaat

 5. En hoe weet jij zo duidelijk wat ‘de geschriften’ erover zeggen Arend?

  Mijn ervaring is dat de meeste, en zonder twijfel ook Minke, de teksten bovengemiddeld goed kennen. En vaak ook weten dat die niet zo eenduidig voor uitleg vatbaar zijn.

 6. En hoe weet jij zo duidelijk wat ‘de geschriften’ erover zeggen Arend?

  Mijn ervaring is dat de meeste, en zonder twijfel ook Minke, de teksten bovengemiddeld goed kennen. En vaak ook weten dat die niet zo eenduidig voor uitleg vatbaar zijn.

 7. Pff heftig. Stoer dat jij je proces met ons wilt delen Minke! Ik ben blij dat ik geen antwoorden hoef te hebben en ik ben heel blij dat jij je draai met God hierin gevonden hebt. Go girl!

 8. Pff heftig. Stoer dat jij je proces met ons wilt delen Minke! Ik ben blij dat ik geen antwoorden hoef te hebben en ik ben heel blij dat jij je draai met God hierin gevonden hebt. Go girl!

 9. Beste minke, maar ook beste arend.
  Allereerst Minke, stoer wijf ben je. In de geloofsgemeenschap moeten we ophouden met veroordelen van elkaar. God is een God van Liefde. Hij heeft ons gemaakt, wij zijn ALLEMAAL kinderen van God. Ga niet met de letter in de hand oordelen Arend. In jou woorden… ze kan beter straight zijn maar dood ongelukkig en misschien daardoor wel depressief of suïcidaal?? No way… ik geloof niet dat God zo in elkaar ziet. Laten we kijken wat ons verbind ipv naar de verschillen te kijken.

 10. Beste minke, maar ook beste arend.
  Allereerst Minke, stoer wijf ben je. In de geloofsgemeenschap moeten we ophouden met veroordelen van elkaar. God is een God van Liefde. Hij heeft ons gemaakt, wij zijn ALLEMAAL kinderen van God. Ga niet met de letter in de hand oordelen Arend. In jou woorden… ze kan beter straight zijn maar dood ongelukkig en misschien daardoor wel depressief of suïcidaal?? No way… ik geloof niet dat God zo in elkaar ziet. Laten we kijken wat ons verbind ipv naar de verschillen te kijken.

 11. Arend, waar maak je je druk over. Ben je hetero? Weet je wat er ook tegen de leeringen (zo schrijf je het) in gaat? het eten van garnalen, varkensvlees, bloedworst, het dragen van kleden van meer dan een stof, oneerlijke handel, overspel, echtscheiding, afgoderij worden ook een gruwel genoemd.
  Ben je theoloog? Ik dacht het niet? denk je met een Bijbeltekst te kunnen slaan?
  Maar homofilie staat nergens als verbod in de Bijbel, ook niet in Lev.18:22, Lev.20:13 en Romeinen 1. Theologie gaat namelijk verder als de vertaling van een Bijbelpassage. Ke moet je dan verdiepen in Jodendom, Hebreeuws, exegese en hermeneutiek.

  Arend je hebt de meest essentiële les niet geleerd: heb God lief boven alles en de naaste als jezelf. Kan je je niet inhouden om te ageren? Als je het er niet mee eens ben, zou ik je adviseren eens niet te reageren. Stop eens met je oordeel. beste man, je veroordeelt jezelf. Ben jij zonder zonde? Ik dacht het niet. Ga eens bij God te raden, want je hebt je hart niet op de goede plek, er komt alleen maar oordeel en haat uit. Dat zegt genoeg. Schaam je!

 12. Arend, waar maak je je druk over. Ben je hetero? Weet je wat er ook tegen de leeringen (zo schrijf je het) in gaat? het eten van garnalen, varkensvlees, bloedworst, het dragen van kleden van meer dan een stof, oneerlijke handel, overspel, echtscheiding, afgoderij worden ook een gruwel genoemd.
  Ben je theoloog? Ik dacht het niet? denk je met een Bijbeltekst te kunnen slaan?
  Maar homofilie staat nergens als verbod in de Bijbel, ook niet in Lev.18:22, Lev.20:13 en Romeinen 1. Theologie gaat namelijk verder als de vertaling van een Bijbelpassage. Ke moet je dan verdiepen in Jodendom, Hebreeuws, exegese en hermeneutiek.

  Arend je hebt de meest essentiële les niet geleerd: heb God lief boven alles en de naaste als jezelf. Kan je je niet inhouden om te ageren? Als je het er niet mee eens ben, zou ik je adviseren eens niet te reageren. Stop eens met je oordeel. beste man, je veroordeelt jezelf. Ben jij zonder zonde? Ik dacht het niet. Ga eens bij God te raden, want je hebt je hart niet op de goede plek, er komt alleen maar oordeel en haat uit. Dat zegt genoeg. Schaam je!

 13. (Leviticus 18:22-23) Bij een manspersoon zult gij niet liggen met vrouwelijke bijligging; dit is een gruwel. Insgelijks zult gij bij geen beest liggen, om daarmede onrein te worden; een vrouw zal ook niet staan voor een beest, om daarmede te doen te hebben; het is een gruwelijke vermenging.,
  (Leviticus 20:13) Wanneer ook een man bij een manspersoon zal gelegen hebben, met vrouwelijke bijligging, zij hebben beiden een gruwel gedaan; zij zullen zekerlijk gedood worden; hun bloed is op hen!
  (1 Korinthiers 6:9-10) Of weet gij niet, dat de onrechtvaardigen het Koninkrijk Gods niet zullen beërven? Dwaalt niet; noch hoereerders, noch afgodendienaars, noch overspelers, noch ontuchtigen, noch die bij mannen liggen, noch dieven, noch gierigaards, noch dronkaards, geen lasteraars, geen rovers zullen het Koninkrijk Gods beërven.
  ( Mattheus 5:28 )Maar Ik zeg u, dat zo wie een vrouw aan ziet, om dezelve te begeren, die heeft alrede overspel in zijn hart met haar gedaan

  In het engels zijn sommige teksten begrijpelijker vertaalt

  Ik stelde puur een vraag uit nieuwsgierigheid. jullie veilen een oordeel over mij terwijl ik gewoon een vraag stelde. Jazeker ik ben ook zonde begaan maar dat haalt niet weg dat zonde zonde blijft. Na het lezen van de reacties lijkt het naar mijn mening erop dat veel mensen overtuigt zijn dat wij vrij zijn door jezus. Houdt dit in dat wij een vrijbrief hebben voor alle zonde die wij begaan ?

  jezus hielt de thora in acht en heeft op geen moment de thora los gelaten. Ik citeer ” Matheus 5:18-19)Want voorwaar zeg Ik u: Totdat de hemel en de aarde voorbijgaan, zal er niet een jota noch een tittel van de wet voorbijgaan, totdat het alles zal zijn geschied.
  Zo wie dan een van deze minste geboden zal ontbonden, en de mensen alzo zal geleerd hebben, die zal de minste genaamd worden in het Koninkrijk der hemelen; maar zo wie dezelve zal gedaan en geleerd hebben, die zal groot genaamd worden in het Koninkrijk der hemelen.

  Hieruit maak ik op dat de teksten die geschreven staan in de eerste 5 boeken van Mozes nog steeds van kracht zijn. Ik oordeel niet ! God’s woord doet dit wel.

 14. (Leviticus 18:22-23) Bij een manspersoon zult gij niet liggen met vrouwelijke bijligging; dit is een gruwel. Insgelijks zult gij bij geen beest liggen, om daarmede onrein te worden; een vrouw zal ook niet staan voor een beest, om daarmede te doen te hebben; het is een gruwelijke vermenging.,
  (Leviticus 20:13) Wanneer ook een man bij een manspersoon zal gelegen hebben, met vrouwelijke bijligging, zij hebben beiden een gruwel gedaan; zij zullen zekerlijk gedood worden; hun bloed is op hen!
  (1 Korinthiers 6:9-10) Of weet gij niet, dat de onrechtvaardigen het Koninkrijk Gods niet zullen beërven? Dwaalt niet; noch hoereerders, noch afgodendienaars, noch overspelers, noch ontuchtigen, noch die bij mannen liggen, noch dieven, noch gierigaards, noch dronkaards, geen lasteraars, geen rovers zullen het Koninkrijk Gods beërven.
  ( Mattheus 5:28 )Maar Ik zeg u, dat zo wie een vrouw aan ziet, om dezelve te begeren, die heeft alrede overspel in zijn hart met haar gedaan

  In het engels zijn sommige teksten begrijpelijker vertaalt

  Ik stelde puur een vraag uit nieuwsgierigheid. jullie veilen een oordeel over mij terwijl ik gewoon een vraag stelde. Jazeker ik ben ook zonde begaan maar dat haalt niet weg dat zonde zonde blijft. Na het lezen van de reacties lijkt het naar mijn mening erop dat veel mensen overtuigt zijn dat wij vrij zijn door jezus. Houdt dit in dat wij een vrijbrief hebben voor alle zonde die wij begaan ?

  jezus hielt de thora in acht en heeft op geen moment de thora los gelaten. Ik citeer ” Matheus 5:18-19)Want voorwaar zeg Ik u: Totdat de hemel en de aarde voorbijgaan, zal er niet een jota noch een tittel van de wet voorbijgaan, totdat het alles zal zijn geschied.
  Zo wie dan een van deze minste geboden zal ontbonden, en de mensen alzo zal geleerd hebben, die zal de minste genaamd worden in het Koninkrijk der hemelen; maar zo wie dezelve zal gedaan en geleerd hebben, die zal groot genaamd worden in het Koninkrijk der hemelen.

  Hieruit maak ik op dat de teksten die geschreven staan in de eerste 5 boeken van Mozes nog steeds van kracht zijn. Ik oordeel niet ! God’s woord doet dit wel.

 15. Ik verbaas mij over de best pittige reacties die volgen naar het berichtje van Arend. Met respect en in liefde naar de overtuiging van iedereen, en ook deze vragen mogen gesteld worden. Het oordeel is aan God. Maar het is wel zo dat er binnen christelijk NL steeds meer de trend is om homoseksualiteit te accepteren. Grenzen vervagen, en ik vind het enorm moedig dat Minke dit proces met ons deelt, haar pijn en emoties. Maar dat maakt nog wel dat we alles mogen toetsen en er ook een weerklank mag klinken.

 16. Ik verbaas mij over de best pittige reacties die volgen naar het berichtje van Arend. Met respect en in liefde naar de overtuiging van iedereen, en ook deze vragen mogen gesteld worden. Het oordeel is aan God. Maar het is wel zo dat er binnen christelijk NL steeds meer de trend is om homoseksualiteit te accepteren. Grenzen vervagen, en ik vind het enorm moedig dat Minke dit proces met ons deelt, haar pijn en emoties. Maar dat maakt nog wel dat we alles mogen toetsen en er ook een weerklank mag klinken.

 17. Jannie, Minke is mijn lieve dochter. Het doet mij als vader enorm veel pijn om te lezen hoe Arend op grond van de Bijbel meent te moeten oordelen. Ik heb de pijn in haar ogen gezien. Ik weet hoe ze geworsteld heeft met God, om God vast te houden. Ook ik heb vroeger in haar poezie-album het gedichtje ‘Ik leg de namen van mijn kinderen in Uw handen…’ Ik kan er niet tegen, dat als zij zo moedig haar verhaal doet, zulke keiharde en veroordelende reacties krijgt. Mensen beseffen soms niet hoeveel pijn woorden (ook goed bedoelde) kunnen doen. Als vader sta ik achter mijn dochter en kom ik voor haar op. Vandaar mijn uitnodiging om die film ‘Prayers for Bobby’ eens te bekijken, dan weet je hoe heftig woorden en Bijbelteksten kunnen overkomen.

 18. Jannie, Minke is mijn lieve dochter. Het doet mij als vader enorm veel pijn om te lezen hoe Arend op grond van de Bijbel meent te moeten oordelen. Ik heb de pijn in haar ogen gezien. Ik weet hoe ze geworsteld heeft met God, om God vast te houden. Ook ik heb vroeger in haar poezie-album het gedichtje ‘Ik leg de namen van mijn kinderen in Uw handen…’ geschreven. Ik kan er niet tegen, dat als zij zo moedig haar verhaal doet, zulke keiharde en veroordelende reacties krijgt. Mensen beseffen soms niet hoeveel pijn woorden (ook goed bedoelde) kunnen doen. Als vader sta ik achter mijn dochter en kom ik voor haar op. Vandaar mijn uitnodiging om die film ‘Prayers for Bobby’ eens te bekijken, dan weet je hoe heftig woorden en Bijbelteksten kunnen overkomen.

 19. Arend, je doet me ontzettend pijn met je woorden. Ik wil je vragen bijbelteksten van liefde te citeren. Alleen liefde brengt mensen dichter bij God. (Jezus stapt niet op mensen af met woorden van oordeel, maar met woorden vol liefde).

 20. Arend, je doet me ontzettend pijn met je woorden. Ik wil je vragen bijbelteksten van liefde te citeren. Alleen liefde brengt mensen dichter bij God. (Jezus stapt niet op mensen af met woorden van oordeel, maar met woorden vol liefde).

 21. Beste henk en Minke.

  Allereerst wil ik duidelijk laten zijn dat inderdaad mijn woorden niet slecht bedoelt waren. Het is goed om over geloof te praten en over ervaringen van mensen betreft de relatie met met god. Het is goed dat minke zich erover uitlaat.

  IK vindt ook dat over deze onderwerpen zeker gediscuseert mag worden. De vraag kwam werkelijk uit nieuwsgierigheid. Ik vraag het omdat ik wil leren. Vervolgens werdt er gevraagd of ik het wel kon onderbouwen. Dit heb ik geprobeert met bijbelteksten.Aangezien het over religie gaat .

  Ik ben zelf overtuigt dat wij kritisch naar de woorden van god moeten kijken. Alles wat in deze wereld gebeurt moeten wij toetsen aan zijn woord. Hieruit kunnen wij doorgronden of iets juist is of onjuist. Ik snap dat deze onderwerpen Gevoelig liggen. Maar moeten wij niet alles bekijken met gods woord ? Ook al kan dit ons of omstanders pijn doen.

  Veder hoop ik dat wij allen inclusief IK veel mogen leren van gods woord

  Ik sta open om een reactie te bekijken/ontvangen die mijn stellingen omver haalt.

  Ik wens iedereen gods zegen toe

 22. Beste henk en Minke.

  Allereerst wil ik duidelijk laten zijn dat inderdaad mijn woorden niet slecht bedoelt waren. Het is goed om over geloof te praten en over ervaringen van mensen betreft de relatie met met god. Het is goed dat minke zich erover uitlaat.

  IK vindt ook dat over deze onderwerpen zeker gediscuseert mag worden. De vraag kwam werkelijk uit nieuwsgierigheid. Ik vraag het omdat ik wil leren. Vervolgens werdt er gevraagd of ik het wel kon onderbouwen. Dit heb ik geprobeert met bijbelteksten.Aangezien het over religie gaat .

  Ik ben zelf overtuigt dat wij kritisch naar de woorden van god moeten kijken. Alles wat in deze wereld gebeurt moeten wij toetsen aan zijn woord. Hieruit kunnen wij doorgronden of iets juist is of onjuist. Ik snap dat deze onderwerpen Gevoelig liggen. Maar moeten wij niet alles bekijken met gods woord ? Ook al kan dit ons of omstanders pijn doen.

  Veder hoop ik dat wij allen inclusief IK veel mogen leren van gods woord

  Ik sta open om een reactie te bekijken/ontvangen die mijn stellingen omver haalt.

  Ik wens iedereen gods zegen toe

 23. Beste Arend,

  Ik ben blij dat je hier van wilt leren. Mijn ervaring met dit soort discussies, of liever debatten, is vaak dat mensen zich vastbijten in een aantal Bijbelteksten, die bovendien ook nog eens een kleine selectie zijn uit de hele Bijbel. Zoveel teksten staan er niet in de Bijbel over dit onderwerp. Het gevolg is vaak een muurvast zittende discussie, die zo vaak gaat ‘over’ de homo of lesbienne, waarbij het oordeel vaak bij voorbaat al vast staat. Er is dan geen aandacht en openheid meer over de mens, die pijn lijdt, maar over het ‘probleem’; de ‘Ander’ wordt niet meer ontmoet. Ik vind het daarom belangrijk eerst het persoonlijke verhaal aan te horen, zonder van te voren een oordeel klaar te hebben, vandaar ook mijn uitnodiging om de film ‘Prayers for Bobby’ eens te bekijken. Dat maakt dat je een mens van vlees en bloed ziet, die pijn heeft, die zich zo vaak afgewezen voelt, die geworsteld heeft met zijn of haar geaardheid in plaats van een ‘geval’, een ‘ethisch probleem’, een ‘zonde’, een ‘questio’ of iets dergelijks. Pas dan ontstaat de openheid om Bijbelteksten opnieuw te bekijken en je af te vragen, of deze teksten wel zo eenduidig zijn. Wanneer je er voor open staat wil ik je graag verwijzen naar de blog van Robert Plomp, die deze teksten behandeld heeft: http://vromepraatjes.nl/plomp/homoseksualiteit/, of naar het boek van ds. Jan Mudde: Van sjibbolet naar sjaloom. Dit eerst voor nu, later misschien meer.

 24. Beste Henk velthuis, Ik ben blij met uw reactie. Ik zal de film binnenkort bekijken. Dank u voor uw openheid en optechtheid.

  Nog een fijne avond toegewenst

 25. Beste Henk velthuis, Ik ben blij met uw reactie. Ik zal de film binnenkort bekijken. Dank u voor uw openheid en optechtheid.

  Nog een fijne avond toegewenst

 26. Ben zó klaar met de ‘christelijke’ opstelling van mensen zoals Arend! Hier zitten kerken en evangelische gemeenten vol mee. Allemaal denken ze w.s dat, wanneer ze straks na hun leven op aarde, voor God staan, Hij hen vraagt; wat heb je met hún leven gedaan, heb je ze goed met mijn teksten om de oren geslagen?
  Toen ik uit de kast kwam gebeurde mij t zelfde. Om die rede heb ik de kerk verlaten. Ik ervaar God als mijn vader, dat is de stabiele factor, de rode draad, waardoor ik staande ben gebleven. Langzaam ben ik, samen met mijn vrouw, op pad gegaan en God weer aan t ‘ontdekken’ in ons leven. Veel kerkmensen (zéker niet allemaal!) laten iets liggen; de les die Jezus het belangrijkst vond: heb je naaste lief. De farizeërs hadden ’t nakijken op veel verschillende plaatsen waar Jezus kwam. Lijkt me duidelijk genoeg…

 27. Ben zó klaar met de ‘christelijke’ opstelling van mensen zoals Arend! Hier zitten kerken en evangelische gemeenten vol mee. Allemaal denken ze w.s dat, wanneer ze straks na hun leven op aarde, voor God staan, Hij hen vraagt; wat heb je met hún leven gedaan, heb je ze goed met mijn teksten om de oren geslagen?
  Toen ik uit de kast kwam gebeurde mij t zelfde. Om die rede heb ik de kerk verlaten. Ik ervaar God als mijn vader, dat is de stabiele factor, de rode draad, waardoor ik staande ben gebleven. Langzaam ben ik, samen met mijn vrouw, op pad gegaan en God weer aan t ‘ontdekken’ in ons leven. Veel kerkmensen (zéker niet allemaal!) laten iets liggen; de les die Jezus het belangrijkst vond: heb je naaste lief. De farizeërs hadden ’t nakijken op veel verschillende plaatsen waar Jezus kwam. Lijkt me duidelijk genoeg…

 28. De vraag: “Hoe weet jij zeker dat dit de stem van god was?” is een terechte vraag.
  Maar het antwoord daarop is net zo subjectief als het antwoord op de vraag: “Hoe weten we dat die anti-homo teksten uit de Bijbel daadwerkelijk van God komen?”
  Voor beide vragen geldt dat het antwoord per definitie niet verifieerbaar is. Het blijft een kwestie van geloof-ongeloof.

 29. De vraag: “Hoe weet jij zeker dat dit de stem van god was?” is een terechte vraag.
  Maar het antwoord daarop is net zo subjectief als het antwoord op de vraag: “Hoe weten we dat die anti-homo teksten uit de Bijbel daadwerkelijk van God komen?”
  Voor beide vragen geldt dat het antwoord per definitie niet verifieerbaar is. Het blijft een kwestie van geloof-ongeloof.

 30. Of het moment en de toon van Arends vraag pastoraal goed gevonden is, daarover twijfel ik, net als de meesten hier. Toch verbaas ik me ook over de heftigheid van je reactie René… Ik citeer: “je hebt de meest essentiële les niet geleerd (…) Ga eens bij God te rade, want je hebt je hart niet op de goede plek, er komt alleen maar oordeel en haat uit. Dat zegt genoeg. Schaam je!” Kun jij dat daadwerkelijk opmaken uit de reactie(s) van Arend? Dat vind ik nogal wat om te zeggen.

 31. Of het moment en de toon van Arends vraag pastoraal goed gevonden is, daarover twijfel ik, net als de meesten hier. Toch verbaas ik me ook over de heftigheid van je reactie René… Ik citeer: “je hebt de meest essentiële les niet geleerd (…) Ga eens bij God te rade, want je hebt je hart niet op de goede plek, er komt alleen maar oordeel en haat uit. Dat zegt genoeg. Schaam je!” Kun jij dat daadwerkelijk opmaken uit de reactie(s) van Arend? Dat vind ik nogal wat om te zeggen.

 32. Als “progressief christendom” betekent dat ervaring en Schrift dezelfde autoriteit hebben, laat dan maar zitten….

 33. Als “progressief christendom” betekent dat ervaring en Schrift dezelfde autoriteit hebben, laat dan maar zitten….

 34. Dat kan zijn dat je dat vind, maar wij als homo’s moeten altijd weer opnieuw opmerkingen als deze slokken. Mensen die dergelijke dingen, zonder enige menselijkheid zeggen hebben mij op de rand van de zelfmoord gebracht. Ik ken de toon van ‘de bijbel zegt’ maar al te goed. Wonderlijk dat je het opneemt voor iemand die respectloos is. Ik ben het zat dat mensen menen te moeten reageren, altijd op dezelfde veroordelende manier. Weet je hoevaak ik en mij mede holebi’s steeds om de oren geslagen zijn? Dan reageer ik minder vriendelijk. Het is mijn lieve zuster die opnieuw worden aangevallen, frontaal.

 35. Dat kan zijn dat je dat vind, maar wij als homo’s moeten altijd weer opnieuw opmerkingen als deze slokken. Mensen die dergelijke dingen, zonder enige menselijkheid zeggen hebben mij op de rand van de zelfmoord gebracht. Ik ken de toon van ‘de bijbel zegt’ maar al te goed. Wonderlijk dat je het opneemt voor iemand die respectloos is. Ik ben het zat dat mensen menen te moeten reageren, altijd op dezelfde veroordelende manier. Weet je hoevaak ik en mij mede holebi’s steeds om de oren geslagen zijn? Dan reageer ik minder vriendelijk. Het is mijn lieve zuster die opnieuw worden aangevallen, frontaal.

 36. Het is nogal wat om iemand met een houding van ‘de bijbel zegt’ om de oren te slaan. Het is ronduit veroordelend. Iemand die veroordelend reageert moet niet verwachten een vriendelijk antwoord te krijgen. Ik heb ook 33 jaar veroordeling achter de rug. In dit geval raakt zo’n reactie mijn, want jij raakt mij lieve zus in het geloof. Ik vind dat respectloos en ongevoelig. Verwacht niet dat iedereen amen zegt. Ik niet.

 37. Het is nogal wat om iemand met een houding van ‘de bijbel zegt’ om de oren te slaan. Het is ronduit veroordelend. Iemand die veroordelend reageert moet niet verwachten een vriendelijk antwoord te krijgen. Ik heb ook 33 jaar veroordeling achter de rug. In dit geval raakt zo’n reactie mijn, want jij raakt mij lieve zus in het geloof. Ik vind dat respectloos en ongevoelig. Verwacht niet dat iedereen amen zegt. Ik niet.

 38. Helemaal mee eens. Reacties als van ‘de schriften zeggen duidelijk,’ doen mij pijn, ze doen mijn lieve zusje pijn. Ik ken de bijbel toevallig ook bovengemiddeld goed, toch lees ik de teksten anders.

 39. Helemaal mee eens. Reacties als van ‘de schriften zeggen duidelijk,’ doen mij pijn, ze doen mijn lieve zusje pijn. Ik ken de bijbel toevallig ook bovengemiddeld goed, toch lees ik de teksten anders.

 40. Mooi dat je voor je zus in Christus opkomt René! Daarvan zeg ik niks. Maar door de manier waarop je dat doet, kom je niet alleen op voor je zus, maar schrijf je je broer in Christus ook af als liefdeloos. Snap je? En daarmee zeg ik niet dat de 33 jaar van veroordeling die jij beschrijft niets is of niets voorstelt. Dat lijkt me heel pijnlijk!

 41. Mooi dat je voor je zus in Christus opkomt René! Daarvan zeg ik niks. Maar door de manier waarop je dat doet, kom je niet alleen op voor je zus, maar schrijf je je broer in Christus ook af als liefdeloos. Snap je? En daarmee zeg ik niet dat de 33 jaar van veroordeling die jij beschrijft niets is of niets voorstelt. Dat lijkt me heel pijnlijk!

 42. Ik ben de discussie moe. Wij worden zoals altijd monddood gemaakt. Dus heb ik mijn reactie verwijderd, ik ben tenslotte liefdeloos. Punt uit.

 43. Ik ben de discussie moe. Wij worden zoals altijd monddood gemaakt. Dus heb ik mijn reactie verwijderd, ik ben tenslotte liefdeloos. Punt uit.

 44. Het woord homofilie staat niet in de Bijbel, Arend. Waar je over spreekt is interpretatie. Het is de beperkende houding die mij en vele christelijke homo’s enorme schade hebben aangedaan. Het is de reden dat ik mijn leven wilde beëindigen. Wie zonder zonde is werpen de eerste steen..

 45. Het woord homofilie staat niet in de Bijbel, Arend. Waar je over spreekt is interpretatie. Het is de belerende houding die mij en vele christelijke homo’s enorme schade hebben aangedaan. Het is de reden dat ik mijn leven wilde beëindigen. Wie zonder zonde is werpe de eerste steen.. Minke heeft moed verzameld om haar verhaal te vertellen en u komt met dezelfde argumenten die haar pijn hebben gedaan. Mijn eerste reactie spijt mij, maar het maakt mij woedend en machteloos als mensen ons gaan belagen met teksten. Dit komt veroordelend over. Waarom ik zo fel reageerde: door de veroordelende houding hebben 3 LHBT mensen de afgelopen maand zelfmoord gepleegd. Ik heb 6 keer op dat punt gestaan. Gezingstherapie heeft bij mij niet gewerkt. Men beschouwde mij als een man van God, een Bijbel kenner, kenner op het gebied can theologie, Hebreeuws, Judaica, filosofie. Je wordt uitgespuugd. Ik heb heel wat bijbelteksten over mij heen gehad. Ik was God kwijt. Daarom was ik zo fel. Ik ben heel verdrietig over dergelijke reacties.

 46. Je verhaal biedt veel ruimte dat ik erg nieuwsgierig raak naar het vervolg. Bedankt dat je dit deelt en gezien de discussie die het oproept bewijst weer opnieuw dat het dapper is van je! Je persoonlijke verhaal vertellen in het tegenlicht van mogelijke reacties die moeilijk zijn voor je, is wat mij betreft heldhaftig!

 47. Je verhaal biedt veel ruimte dat ik erg nieuwsgierig raak naar het vervolg. Bedankt dat je dit deelt en gezien de discussie die het oproept bewijst weer opnieuw dat het dapper is van je! Je persoonlijke verhaal vertellen in het tegenlicht van mogelijke reacties die moeilijk zijn voor je, is wat mij betreft heldhaftig!

 48. Wat ik heb ontdekt in de Bijbel is dat je jezelf altijd moet afvragen; ‘waarom staat het er geschreven’? Het is te simplistisch om alles letterlijk te nemen. De teksten die misbruikt worden om homoseksualiteit te veroordelen hebben een hele andere lading dan wat de grote
  meerderheid van de christelijke mensen denkt. Men gebruikt deze teksten klakkeloos en veroordeeld zo hun medemens. Hoe komt het toch dat de meeste christenen papegaaien zijn en napraten wat hun voorgekauwd wordt. Wanneer je de bijbel leest moet je jezelf afvragen waarom iets staat geschreven, want we zullen rekening moeten houden met de cultuur waarin het geschreven is. De Bijbel spreekt over een relatie met God maar de meesten hebben een relatie met de Bijbel. ik zou iedereen willen aanmoedigen de website van http://www.vromepraatjes.nl te bekijken. Hier geeft een heteroman een bijbels inzicht over de teksten die misbruikt worden m.b.t. homoseksualiteit.
  Minke, ik vind het helemaal geweldig dat jij van God gehoord hebt dat het oké is, dan is het ook oké!!
  Ik ben zelf voorganger van een pinkstergemeente. Voor jaren hadden mijn vrouw en ik het standaard denken zoals iedereen dacht, totdat ik mezelf ging afvragen hoe het nu het werkelijk zat. Ik ontdekte hele andere dingen en besefte dat er heel veel kerken homo’s en lesbiennes afwijzen, gewoon omdat ze de bijbel niet bestuderen. Vaak wordt er dan ook nog eens gezegd dat God de persoon liefheeft maar de zonde haat. Ik ben van mening dat je geaardheid geen zonde is en dat je werkelijk oké bent bevonden door God. Bij ons in de Nieuwe Hoop Familiekerk is iedereen welkom. Liefde is de sleutel en daarom omarmen wij iedereen en geven wij iedereen een kans om mee te werken in Gods werk.

 49. Wat ik heb ontdekt in de Bijbel is dat je jezelf altijd moet afvragen; ‘waarom staat het er geschreven’? Het is te simplistisch om alles letterlijk te nemen. De teksten die misbruikt worden om homoseksualiteit te veroordelen hebben een hele andere lading dan wat de grote
  meerderheid van de christelijke mensen denkt. Men gebruikt deze teksten klakkeloos en veroordeeld zo hun medemens. Hoe komt het toch dat de meeste christenen papegaaien zijn en napraten wat hun voorgekauwd wordt. Wanneer je de bijbel leest moet je jezelf afvragen waarom iets staat geschreven, want we zullen rekening moeten houden met de cultuur waarin het geschreven is. De Bijbel spreekt over een relatie met God maar de meesten hebben een relatie met de Bijbel. ik zou iedereen willen aanmoedigen de website van http://www.vromepraatjes.nl te bekijken. Hier geeft een heteroman een bijbels inzicht over de teksten die misbruikt worden m.b.t. homoseksualiteit.
  Minke, ik vind het helemaal geweldig dat jij van God gehoord hebt dat het oké is, dan is het ook oké!!
  Ik ben zelf voorganger van een pinkstergemeente. Voor jaren hadden mijn vrouw en ik het standaard denken zoals iedereen dacht, totdat ik mezelf ging afvragen hoe het nu het werkelijk zat. Ik ontdekte hele andere dingen en besefte dat er heel veel kerken homo’s en lesbiennes afwijzen, gewoon omdat ze de bijbel niet bestuderen. Vaak wordt er dan ook nog eens gezegd dat God de persoon liefheeft maar de zonde haat. Ik ben van mening dat je geaardheid geen zonde is en dat je werkelijk oké bent bevonden door God. Bij ons in de Nieuwe Hoop Familiekerk is iedereen welkom. Liefde is de sleutel en daarom omarmen wij iedereen en geven wij iedereen een kans om mee te werken in Gods werk.

 50. Bekijk de film ‘prayers for Bobby’ maar eens, dan begrijp je misschien ook de felle reacties van LHBT-ers. Een felle reactie betekent nog niet dat je een broer in Christus afschrijft als ‘liefdeloos’. Peil ook de pijn achter de felle woorden van LHBT-ers, zij zitten vaak in de hoek waar de klappen vallen.

 51. Bekijk de film ‘prayers for Bobby’ maar eens, dan begrijp je misschien ook de felle reacties van LHBT-ers. Een felle reactie betekent nog niet dat je een broer in Christus afschrijft als ‘liefdeloos’. Peil ook de pijn achter de felle woorden van LHBT-ers, zij zitten vaak in de hoek waar de klappen vallen.

 52. Wat mij betreft, ik ben agnost, hebben beide geen autoriteit. Net zoals de Koran en de Veda’s ook geen autoriteit hebben.
  Voor gelovigen is dat uiteraard anders.

 53. Wat mij betreft, ik ben agnost, hebben beide geen autoriteit. Net zoals de Koran en de Veda’s ook geen autoriteit hebben.
  Voor gelovigen is dat uiteraard anders.

 54. Accepted and Loved by God!
  Er bestaat geen mens op aarde die niet geliefd of geaccepteerd is door een geweldige God!

 55. Accepted and Loved by God!
  Er bestaat geen mens op aarde die niet geliefd of geaccepteerd is door een geweldige God!

 56. Als je met Zijn ❤️ kijkt en jou en je geliefde samen ziet, welke talenten jullie zijn gegeven en hoe de liefde stroomt, dan ziet een ieder dat het goed is. GBY & lfs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *