Zondagskinderen: een kritische Vice-docu over de pinksterkerk

Karsten de Vreugd ging naar een pinkstergemeente, maar haakte op z’n 25e af. Voor Vice.com maakte hij  een kritische documentaire over de pinksterkerk. ‘Zondagskinderen’ is vanaf vandaag te zien. 

Karsten de Vreugd pitchte vorig jaar met succes bij VICExIDFA het idee om een film te maken over de kerk van zijn jeugd. Samen met presentatrice Gwen Pol trok vervolgens hij het land in om voor- en tegenstanders te spreken. In de 35-minuten durende documentaire ‘Zondagskinderen’ volgen ze de 22-jarige Daniël: hij vlogt, heeft z’n baan en studie opgezegd voor God en is afhankelijk van het geld dat hij van de kerk krijgt. Naast Daniël zie je Alice, die zich laat dopen. Pinkster-spreker Martin Koornstra komt aan het woord evenals Clarissa, zij vertelt over de schaduwzijde van de kerk waar zij een paar jaar geleden uitstapte. Zij heeft nog steeds last van haar Pinkster-periode.

In een interview op Vice.com vertelt Karsten zijn eigen verhaal. Hij groeide op in de pinkstergemeente, trouwde op zijn twintigste met een meisje uit de kerk. Hij was bandleider en jeugdspreker. Toen het slecht ging met zijn huwelijk begon hij vragen te stellen: ‘Is er een god of niet? Is homo zijn een zonde? Is seks voor het huwelijk slecht? Dat ik vragen stelde werd niet gewaardeerd. Geloof staat of valt met instemming. Zodra je kritisch bent, word je stilgehouden of eruit gezet. En ik ging ook nog eens scheiden. Ik wist niet hoe ik met haar verder moest leven en vertelde dat aan de kerkleiding. Ze zeiden dat ik absoluut niet mocht scheiden, want dan zouden ze me overdragen aan Satan, me uit de kerk zetten, hun geestelijke mantel van me afhalen, en dan zou ik naar de hel gaan.’

Uiteindelijk haakte Karsten volledig af, zowel van de kerk als van het geloof. ‘Gelovigen zijn ook maar eens soort padvinders met zelfverzonnen badges’, zegt hij in hetzelfde interview. Toch geeft hij aan dat hij de documentaire neutraal heeft proberen te maken. Wel ageert hij met de film ‘tegen organisaties die misbruik maken van dit soort goedwillende lui. Als ik daar een spaak tussen de wielen kan steken, dan doe ik dat graag.’

Zondagskinderen de docu:

3 reacties op “Zondagskinderen: een kritische Vice-docu over de pinksterkerk”

  1. hoi hoi ik heb net jullie docu gezien. er zitten mooie stukjes tussen maar ook stukken dat ik denk wat jammer en verdrietig dat ons geloof zo in beeld gebracht wordt. zelf ben ik opgevoed in de gereformeerde kerk. 1 en al hel en verdoemenis. inmiddels kerk ik in de jerehsalem gemeente in zaandam. geloof bestaad niet uit regeltjes en wedjes. geloof is God en Zijn woord ( de bijbel volgen) in de bijbel staat hoe wij behoren te leven als christen zijnde. maar het mooie is als je echt in Jezus Christus gelooft dat je dat alles met liefde doet dat je er niet eens over hoeft na te denken. ja en soms laat God je wel weten dat je met bepaalde dingen moet stoppen. maar dat is voor ieder voor zeg wat tussen jou en Goed geld. ik zou zeggen kom is bij onze gemeente langs. en je zult zien dat het niet zo is je moet dit en moet dat. aar dat je pure liefde en saamhorigheid zult ervaren.

  2. Zo sneu en herkenbaar wat zij deelt! Zo ben ik ook opgegroeid in een Pinksterkerk. Maar heb wel ontdekt dat God zelf gelukkig niet zo denkt. En gelukkig zijn er ook steeds meer Pinksterkerken die dit niet meer verkondigen.

  3. Geen enkel mens in welke kerk dan ook maar dan ook niemand kan jouw dwingen te geloven/vertrouwen op God dat is een keuze die ieder mens voor zichzelf moet maken en als je dit doet kan dit door je te laten dopen. Niemand kan jou zeggen of je naar de hel gaat of niet omdat alleen God dat bepaalt alleen het feit als je Jezus als je verlosser wilt aannemen of niet. Dat is ook bepalend voor jouw leven want dan is het einde van jouw leven een dood met veel elende zoals het in Deuteronium 28 en 29 in de bijbel staat beschreven, veel vervloekingen, enz. Als je gelooft dat Jezus jouw verlosser is zal je er automatisch ook naar willen leven want dat verlangen komt niet door ons maar door Gods geest en het mooie is als je dat gelooft, wij van deze vervloekingen van het oude verbond zijn vrijgekocht door de dood van Jezus maar vooral ook zijn opstanding. Ook kan geen enkel mens God en Jezus opleggen of dwingen een zieke te genezen want alleen de verlosser bepaald op het moment of deze genezen wordt en dat kan geleidelijk of op een snellere manier maar alleen op zijn tijd. Lichamelijke genezing hoeft trouwens ook niet altijd beterschap te zijn maar kan ook innerlijke geestelijke genezing van binnenuit zijn doordat je relatie met God versterkt wat nog veel belangrijker is. Ik citeer paulus: mijn zwakte is mijn kracht. Als een persoon eerder God heeft leren kennen en hij of zij verlaat Hem is dat ook een keuze maar dan zullen ze niet kunnen ontkennen dat zij van niets wisten als zij ooit komen te overlijden. Denk aan de gelijkenis van Jezus met de bruidsmeisjes. Homoseksuele geaardheid is geen keuze wat veel mensen denken maar ik hoop dat zo’n persoon kijkt hoe de bijbel hierover tot hem of haar spreekt bijvoorbeeld het huwelijk. Ik beken dat er natuurlijk ook veel verkeerde dingen gebeurde in de bijbel door mensen die hier liever hun eigen keuzes in wilde maken dan wat God hun zegt door bijvoorbeeld meerdere vrouwen te hebben etc maar dat zijn wederom keuzes van mensen en hierom de eigenwijsheid naar God niet juist. kortom: geen enkele kerk of gemeente is de ware kerk ook niet de pinkstergemeente. We blijven mensen en mensen maken fouten ook in de kerk en daarom is de enige ware gemeente in Gods nieuwe koninkrijk wat nog moet komen als Jezus terug komt. Als er een gemeente is waar jij je persoonlijk bij gelijk aan voelt en het je relatie met Jezus Christus, God de vader en zijn geest zal versterken zeg ik sluit je aan bij zo’n gemeente als dit maar niet als je hier niet achter staat en het niet bijbels verantwoord is. God’s zegen gewenst in deze kerstdagen en een gelukkig 2018 toegewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *