Lazarus - terug naar de kerk

Terug naar de kerk: ‘De drempel is vaak zo hoog als je hem zelf maakt’

Jeannette gaat na lange tijd weer terug naar de kerk. Dat gaat niet zonder slag of stoot, maar ze ontdekt dat God langzaam weer dichterbij komt. ‘Er is een veilige vertrouwdheid in het weer op zondag naar de kerk gaan’. 

Na jaren van structurele afwezigheid in kerkdiensten gaat het toch weer kriebelen: de zondag is een dag als alle anderen geworden en mijn geloofsleven is enigszins ingeslapen. Mis ik de kerk? Om daarachter te komen neem ik me voor om met regelmaat weer eens een kerkdienst te bezoeken. Hoewel? Ik bevind me inmiddels wel in een risicogroep: eind twintig, vrouw, single. Voor je het weet word je gerekruteerd voor het kinderwerk of voor iets met bloemen of vrouwen… Ik weet me gewaarschuwd als ik online op zoek ga naar de dichtstbijzijnde kerk waarvan de website me aanspreekt.

Peuters en Poppen

De eerste dienst die ik bezoek is blijkt een ochtenddienst in het kader van de gemeentezondag te zijn. De zaal is afgeladen vol en ik kom op de achterste rij terecht, tussen afgepeigerde ouders met jonge kinderen en buggy’s. Ik voel me enigszins ongemakkelijk. De peuter naast me is helaas ongevoelig voor mijn subtiele signalen. Hij begint zijn fles volhardend op mijn schoot te gooien zodat ik hem steeds weer aan hem terug moet geven. Helaas heeft hij ook geen boodschap aan de twee oudere mannen met handpop die op het podium een spannend, dienstvullend poppenspel opvoeren. Ietwat overprikkeld sta ik twee uur later weer buiten.

De tweede kerkdienst die ik bezoek is een middagbijeenkomst. In deze kerk blijkt ‘bijeenkomst’ voor ‘themalezing met aansluitend discussie’ te staan. Er zitten 20 mensen in een kleine opstelling in de zaal om over het thema euthanasie na te denken. Als rasechte pessimist raak ik enigszins ontdaan van alle angstaanjagende lijdensverhalen die tijdens het discussiemoment gedeeld worden. Verhalen die voor tachtig procent uit heftige gebeurtenissen bestaan en voor twintig procent uit een, in mijn ogen soms wat schrale, troostrijke christelijke boodschap. Ik beland bijna in een existentiële crisis en besluit het kerken voor de veiligheid een zondag over te slaan.

Wat is er van me geworden?

Ik waag een derde poging en ga weer naar een ochtenddienst. Ik weet ze wel uit te kiezen; het avondmaal wordt deze zondag op vernieuwende wijze gevierd. De avondmaal-gerechtigden staan op en vormen een kring om alle stoelen in de zaal. Een mooi gebaar van saamhorigheid, zij het niet dat het wat ongemakkelijk is voor mij en de twee andere volwassenen die op hun stoel achterblijven. Mijn voorgenomen strategie om niet op te vallen faalt hierdoor jammerlijk en na de dienst vraagt iemand me of ik interesse heb ik de Alpha-cursus.

Ai, die komt aan. Wat is er van me geworden? Ik ken de kerk van alpha tot omega, maar zoek juist naar nieuwe diepgang tussen de letters door. Ik sla het aanbod beleefd af, maar pak ter geruststelling van de bezielde kerkganger wel een evangelisatiefoldertje aan. Ik ken het al en heb het zelf in een grijs verleden waarschijnlijk ook weleens uitgedeeld. Het maakt me wat melancholisch. Ik zou christelijke literatuur graag met gretigheid en interesse willen lezen – maar de inhoud is beladen met allerlei oude associaties die ik nog steeds maar moeilijk van me af kan schudden.

Waar je ook geweest bent, de kerk is er nog

Vastberaden om een keer een ‘doorsnee’ dienst te bezoeken waar ik ongezien wat onderuitgezakt de boel kan meemaken probeer ik het voor de vierde keer. Nu neem ik me heilig voor om vooraf te checken wat er voor die zondag op het menu staat. Want die portie hyperactieve kinderen, poppenspel, zware thema’s en avondmaal viel wat zwaar op de maag bij deze afgedwaalde die net weer enigszins trek begon te krijgen. Gelukkig – de dienst die ik nu bezoek is warm en ingetogen. Hij duurt wat lang, maar het is mooi om mensen te zien genieten. Ik kan er wel iets van meekrijgen en vind het een apart idee: waar je ook geweest bent, de kerk is er nog.

Ik begin de kerk weer te waarderen…

Het is inmiddels een paar maanden later en ik kan voorzichtig zeggen dat ik langzaam maar zeker de kerk weer begin te waarderen. De diensten spreken me niet altijd aan, maar er is een veilige vertrouwdheid in het op zondag naar de kerk gaan. Het geeft structuur aan mijn hectische werkweken en is een rustmoment tijdens de zondag. In de betrekkelijke anonimiteit van een megakerk begint God weer wat dichterbij te komen. Het is heerlijk dat ik kan kiezen tussen vroege en late diensten, zodat ik mijn zondag ontspannen kan beginnen en om een uur of 12 in de kerk zit. Of ik er permanent een plek vind, weet ik nog niet. Maar in ieder geval weet ik dat de deur openstaat en de drempel vaak maar net zo hoog is als je hem zelf maakt. Dit biedt zeker perspectief.

 

7 reacties op “Terug naar de kerk: ‘De drempel is vaak zo hoog als je hem zelf maakt’”

  1. De drempel is vaak zo hoog als je hem zelf maakt ? Misschien deels waar maar er kunnen zich ook omstandigheden voordoen waar je misschien niets aan kan doen/veranderen. Nog steeds kan je situaties aantreffen in een Kerk die je eigenlijk het liefst anders had gezien. Maar ook die omstandigheden zullen wel niet veranderen. Sommigen kunnen er vreemd van opkijken als je niet bij een ochtend of middagdienst (of iets anders) aanwezig bent. Je wordt gemist, is natuurlijk een goed teken. Maar je kan ‘goede’ redenen hebben om niet bij een dienst aanwezig te kunnen zijn. Je wordt gestimuleerd om bij allerlei activiteiten aanwezig te zijn/deel te nemen. Opzich fijn dat je er zo bij betrokken wordt. Kantekening alleen is wel dat er gevoelsmatig op den duur dingen van je verwacht worden. Maar ga mensen geen dingen opleggen. Stimuleren is prima, maar laat mensen ook daarin vrij, en zijn/haar eigen keuzes maken. De 1 heeft veel behoefte aan deel nemen aan allerlei activiteiten, de ander aan contacten, en weer een ander vult dit weer heel anders in. Vroeger was dit in een Kerk niet zo aanwezig. Men liet elkaar vrij in de Kerkgang. Maar tegenwoordig wordt je veel meer betrokken bij Kerkelijke activiteiten. Opzich positief, maar laat iedereen ook hierin zijn/haar eigen keuzes maken.

  2. Mijn idee is: ‘terug naar de weg’ . Weg uit Rome…….terug naar Jeruzalem! Of dat in genoemde kerken lukt, is zeer de vraag…..

  3. Laat mensen op hun eigen manier Kerkdiensten beleven. Ook de Kerkgang groeit her en der weer en gelukkig maar.

  4. Daarbij, zegt een Predikant dat alle kinderen welkom zijn. Natuurlijk, maar dan is het niet de bedoeling dat het tegenwoordig in sommige Kerken net een ‘kippenhok’ is. Ja maar in de wereld is het wat, en in de Kerk is het wat ? Een hoop lawaai, die het normaal volgen van een eredienst vaak en helaas onmogelijk maakt. Zelfs bij een Preek wordt je continue afgeleid. Waar is die orde en rust gebleven ? Ja maar ze mogen tegenwoordig al met 4 jaar ? mee naar de Kerk. terwijl dat voorheen iets van 6 jaar ? was. Nou en geef die kinderen een speen, blijven ze tenminste rustig. Ik bedoel verzin iets. Zelfs tijdens het bidden hoor je kinderen allerlei capriolen uithalen, dit kan toch niet waar zijn ? En al dat geloop tijdens een dienst, waar is dat voor nodig ? Je komt voor je rust en een goede dienst. Niet om naderhand nerveus een Kerk uit te stappen. je hebt van een goede Zondagsbeleving een heel andere voorstelling, maar als je een Kerk vervolgens binnenstapt kom je bedrogen uit. Niet altijd maar toch… Maar goed er zijn evt. meerdere mogelijkheden en gelukkig maar. Heel herkenbaar dit verhaal.

  5. Daarbij doen sommige ouders er net zo hard aan mee, het verstoren van een dienst. Dit komt jammer genoeg tegenwoordig in allerlei soorten kerken voor. ik vraag me af of men dit allemaal nog wel zo serieus neemt ?!

  6. En een Predikant maar preken, ja de herrie in de Kerk moet je maar voor lief nemen ? Hallo waar zijn we nu helemaal mee bezig ? Is er geen structuur en handhaving meer tegenwoordig ?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *