Staat van God urban religion

Kim Knibbe: ‘Pinksterkerken zijn booming en komen naar Europa’

We gaan verder met de zondag-zomercolleges over urban religion. Vandaag dr Kim Knibbe,¬†Universitair Hoofddocent Sociologie en Antropologie van Religie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Zij stelt: als je naar religie kijkt, kun je niet om de secularisatie heen. Maar ze ziet ook een andere ontwikkeling: die van de pinksterkerken. Deze zijn bijvoorbeeld in Afrika booming…

Benieuwd naar het verhaal van Ibrahim Abarshi? Je vindt het hier.

2 reacties op “Kim Knibbe: ‘Pinksterkerken zijn booming en komen naar Europa’”

  1. De voorbeelden in de drie lezingen die ik heb gezien gaan allemaal over pre-moderne kerken (migrantenkerken) of hypermoderne kerken (hip-evangelisch), maar de echte vernieuwing van het christendom zal moeten komen van post-moderne en post-seculiere keren. Deze kerken zullen voorbijgaan aan de dualistische scheiding tussen pre-moderne religie en moderne samenleving, individu en gemeenschap en geloof en maatschappij. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van kerken die door sektarische afzondering of moderne make-up mee kunnen doen in de diversiteit van van open samenleving, maar echte geloofsvernieuwing, laat staan een nieuw soort christendom is hiermee verder weg dan ooit.

  2. De Pinksterkerken zijn booming ? Ik zie in nederland ook andere ontwikkelingen die nu bepaald niet zo ‘booming’ zijn. Ik ga ervan uit dat Pinksterkerken (je weet het natuurlijk nooit), het dan ook niet zoveel beter zullen gaan doen. Ik zie juist secularisatie in Kerken toenemen ! Terwijl juist Kerken (wij) daar iets aan zouden moeten gaan doen. De onrust die je doordeweeks meemaakt, wordt Zondags ook de Kerk mee ingenomen. Iets wat nooit de bedoeling kan zijn. Waar zelfs Predikanten (Kerkenraad), dit goedpraten ? Herrie tijdens Kerkdiensten waar zowel ouders als kinderen aan meedoen. Zowel voor, tijdens, als na een Kerkdienst. Denk aan stampen, lopen, en rennen. Vollop hardop praten voordat een Predikant overgaat tot de Dienst. Ook tijdens en na het Preken dit zich weer herhaald. Het is triest om te vernemen dat ook de organisatie zelf hier geen vat meer op heeft. Ik kan me nog tijden herinneren waar er toch veel meer orde in de Kerk was. Er was over het algemeen rust en stilte, en de kinderen werden in toom gehouden. Nog veel erger is dat er straks misschien wel iets van een ‘wereldkerk’ gaat komen, nog veel erger. Een kerk die (en voor zover) geen echte kerk meer is. En waar Geloof heel ver naar de achtergrond gaat verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *