Staat van God urban religion

Tim Vreugdenhil: ‘Een seculiere stad bestaat niet, en zal er ook nooit komen’

Het laatste deel van onze zondag-zomercolleges over urban religion: de stad is helemaal niet seculier en gaat het ook nooit worden, zegt Tim Vreugdenhil. Zelf begon hij de Citykerk Amsterdam, voor jonge stedelingen die op zoek zijn naar zingeving.

3 reacties op “Tim Vreugdenhil: ‘Een seculiere stad bestaat niet, en zal er ook nooit komen’”

 1. Nederland (elders in de wereld) dus ook in steden is de secularisatie al een feit. Zolang we in dit tijdelijke leven verblijven, zie ik daar weinig verandering in komen. Alhoewel je dat natuurlijk nooit helemaal zeker weet. Je kan het onder stoelen of banken gaan steken, maar je ziet de ‘verloedering’ duidelijk om je heen toenemen. Het individualisme, meningsverschillen, andere inzichten, opvattingen etc… Het gaat om jou, jij bent belangrijk, prestatiegericht zijn, geld, macht, etc… Maar het menselijke wordt ver naar de achtergrond verdrongen. Je moet dit, je moet dat, maar over je verworven vrijheden wordt geen woord meer geroerd. Vrijheden die eens zo vanzelfsprekend waren, zijn al stukje bij beetje (en nog steeds) aan banden gelegd. Zorgelijke ontwikkelingen die vrees ik alleen maar meer toe zullen gaan nemen, het is er al. Zelfs is de secularisatie ook al in Kerken toegenomen. Daar waar het zeker niet thuishoort, zo ook niet in het maatschappelijke leven. Secularisatie zal alleen maar verder leiden/ijden tot o.a. verbanning.

  1. We leven inderdaad in verwarrende tijden. Alle christenen hebben moeite om in een wereld waarin geloven niet meer vanzelfsprekend is hun houding te bepalen, hun ‘draai’ te vinden. Ik ben er diep van overtuigd dat er in onze tijd een scheiding van geesten plaatsvindt, zoals Johannes daarover schreef in zijn boek Openbaring:
   ‘Wie onheil aanricht zal nog meer onheil aanrichten, en wie onrein is zal nog onreiner worden. Wie goeddoet zal nog meer goeddoen, en wie heilig is zal nog heiliger worden.’
   De toekomst van onze wereld zal niet vrij & democratisch zijn maar zal in naam van Het Goede Doel totalitair, onderdrukkend, bloeddorstig zijn.
   History revisited.

 2. Leuke lezing. Ik dacht: goh, zou Babylon ooit Jeruzalem worden? De herkomst van de stad is nogal donker: Kaïn als de eerste stedenbouwer op aarde. Het verschil tussen Babylon en Jeruzalem is dat in Babylon de mens op zichzelf gericht is en zichzelf in dienst stelt van afgoden, ideologieën, van de dood. In Jeruzalem staat alles in het teken van God en van het Leven. Daar gaan rede en gevoel hand in hand zonder afgeleid, gecorrumpeert te worden door leugen en illusie.
  Ik vind Tim Vreugdenhil wel erg enthousiast over economische groei. Rijker, rijker, rijkst. Ik moest denken aan Johannes’ brief aan Laodicea. De christenen daar waren ook erg gecharmeerd van hun eigen rijkdom. Was Dik Voormekaar daar in Loadicea. Terwijl Johannes hen duidelijk maakt dat het helemaal niet Dik Voormekaar was, integendeel. De christelijke economische ladder zit gans anders in elkaar dan die van Babylon. Het is een economie die gebaseerd is op deugden, niet op leugens en illusies zoals die van geld. En daarom zal Babylon nooit Jeruzalem worden. Natuurlijk, in de stad van de mens zal ruim plaats worden ingeruimd voor religie, omdat de mens ongeneeslijk religieus is. Ratio zonder bevinding en verbinding wordt ervaren als een lege huls.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *