duurzamer leven

Duurzamer leven lastig? Ja, maar Wilbert gaat je erbij helpen!

Oktober – Stoptober: misschien een goed moment om toch eens bij jezelf na te gaan wat je zou kunnen doen om duurzamer te gaan leven. Lastig? Ja, best wel! Daarom gaat Wilbert van de Kamp je helpen! 

Vroeger hield ik me helemaal niet met duurzaamheid bezig. De enige keer dat het in mijn jeugd daarover ging  was toen mijn zusje een reep Tony’s Chocolonely meenam. Die kon je toen nog niet in de supermarkt kopen, dus dat was best bijzonder. Ik vond het zelfs een beetje raar, al hoorde ik wel wat ze zei over de oneerlijke kant van zo’n reep chocolade.

Op mijn 22e – een paar jaar later – begon ik pas echt te beseffen dat je met elk stuk voedsel dat je koopt het leven van iemand anders beïnvloedt en gewicht in de schaal legt. Klinkt logisch, maar als ik naar de wereld om me heen kijk, lijkt dat besef toch niet bij veel mensen te leven. Of ze doen er niks mee, natuurlijk.

Wat voor kleding draag jij?

Ik ging er wel wat mee doen: ik organiseerde festivals tegen voedselverspilling, organiseerde een voedselacademie en een hele talkshow over voedsel en ondernemerschap. Tijdens die talkshow vroeg iemand: maar wat voor kleding draag jij eigenlijk? Sindsdien koop ik bijna alleen maar duurzame kleding (in een volgende blog meer daarover), met als uitzondering dat ene paar schoenen dat ik tóch te leuk vond om niet te kopen. Want blijkbaar is duurzaam leven zo makkelijk nog niet.

Duurzaam leven is iets wat ik ambieer, maar een gewoonte is niet zomaar aangeleerd. Vooral omdat – als ik alles op een rijtje zet – het me soms gaat duizelen. Dan heb ik geen idee wat ik als persoon eigenlijk wél kan doen. Uiteraard kun je problemen niet altijd in je eentje oplossen, maar als we daardoor allemaal niets doen is dat jammer, toch? Ik vind van wel. 

Stel je vragen over duurzaamheid!

Daarom ga ik voor jullie op zoek naar antwoorden op vragen over duurzaamheid. Over welk onderwerp wil jij meer weten? Laat het mij weten in een reactie hieronder! Bedankt alvast!

PS ik ga in deze stukken niet in op of en waarom je volgens de Bijbel duurzaam zou moeten leven, kwesties als rentmeesterschap en rechtvaardigheid spreken voor zich, lijkt me. In ieder geval vind ik in dit stuk de vraag meer hout snijden dan het antwoord.


Wilbert van de Kamp is een duurzame ondernemer. Hij zette bijvoorbeeld Omapost op en Appelkruimel & Fris. Daarnaast organiseert hij dus festivals tegen voedselverspilling en maakte hij o.a. een vlogserie over zaad (zie hieronder).

 

3 reacties op “Duurzamer leven lastig? Ja, maar Wilbert gaat je erbij helpen!”

  1. Ook ik ben aan het nadenken over op welke wijze ik duurzaam kan leven. Ik werd laatst enigszins ontmoedigd door een artikel waarin gezegd wordt dat wij dat allemaal op individuele schaal wel kunnen doen, maar dat de grote boosdoeners (luchtvaart, industrie e.d.) eigenlijk degene zijn wat qua verandering zoden aan de dijk zet en niet het feit dat ik allerlei dingen probeer te veranderen, ondanks dat ik daar een beter gevoel over krijg. Overigens leveren die dingen die ik probeer op een andere wijze wel weer een ongewild probleem opleveren (bv. het gebruik van een stenen kopje in een bekende koffieketen i.p.v. het weggooibekertje, omdat dat stenen kopje dan vervolgens weer water kost om af te wassen; het kopen van biologische kleding, waarvan weliswaar de katoen beter verbouwd wordt, maar dan in hetzelfde dorp weer problemen oplevert tussen twee groepen boeren die verschillende prijzen krijgen of het rijden van een electrische auto, waar dan vervolgens weer veel meer elektriciteit voor opgewekt moet worden). Ik ben benieuwd hoe je hier mee omgaat?

  2. Het gevoel begint mij te bekruipen dat duurzaam leven en inkopen doen in de supermarkt niet mogelijk is. Hoe goed ze ook hun best lijken te doen (lidl green bag bijv.). Sinds ik mijn inkopen (groente, zuivel, soms vlees) grotendeels bij de plaatselijke boer doe, groeit mijn dankbaarheid voor en verbondenheid met de producten die ik koop. En vermindert de plastic ‘bijvangst’. Misschien geen vraag, maar een verzoek om in de zoektocht naar duurzaam leven de lokale boer een podium te geven.

  3. Heel interessant! Ik ben vooral benieuwd of Elsa gelijk heeft met haar vraag in hoeverre duurzaam leven samen kan gaan met de supermarkt. Of dat kan of niet, hangt denk ik ook sterk af van wat je bedoelt met ‘duurzaamheid’. Ik denk dat iedereen daarin met vooronderstellingen komt en het interessant is om die bloot te leggen. Bijvoorbeeld: gaat het om CO2 of biodiversiteit, om sterkere verbinding met de natuur of juist de natuur z’n gang laten gaan, om het beschermen van uitstervende diersoorten of om het bevorderen van voedselzekerheid en inkomens van mensen in arme gebieden? Soms – niet altijd – zijn zulke dingen tegenstrijdig denk ik. Hoe ga je daarmee om?

    En daarnaast ben ik geïnteresseerd in de rol van techniek in een duurzame samenleving. Dat linkt hier sterk aan denk ik. Kun je zeggen dat low-tech duurzamer is dan high-tech? Is grootschalig slecht of juist efficient? En waarom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *