Ga naar submenu Ga naar zoekveld

The Gathering: de plek waar geen geloofstwijfel te groot is

Deel:

Jorn was afgelopen weekend in Londen waar The Gathering plaatsvond, een event van het collectief The Liturgists. Tijdens zijn geloofscrisis had hij veel aan hun podcast en vorige bijeenkomst gehad, vandaar dat hij de reis opnieuw maakte.

afbeelding
afbeelding.

Mijn vriendin en ik zaten nog geen vijf minuten op onze plek of we hoorden achter ons  een Amerikaan zeggen: ‘Ik identificeer mezelf als een enneagram nummer 4, en ik ben dus constant op zoek naar erkenning. In de kerk was ik aanbiddingsleider, maar het voelde niet meer als thuis.’ In een reflex draaide mijn vriendin zich om en zei (wijzend naar mij): ‘Hij ook!’ Zo ontstond direct een diep gesprek met Jesse, een Amerikaan die nu in Belfast woont.

De mensen die mijn blogs hebben gelezen kennen mijn zoektocht naar een relevante manier van geloven. Ergens in het begin van dit proces van ‘opnieuw geloven’ bezocht ik al eerder een conferentie van het creatieve collectief The Liturgists in Londen. Dit was zo gigantisch waardevol voor mij, daarom ging ik begin oktober samen met mijn vriendin terug naar een nieuwe, tweedaagse conferentie: The Gathering.

Ieder met z’n eigen zoektocht

De laatste vier jaar heb ik met veel interesse de podcast van zanger Michael Gungor en schrijver Mike McHargue (Science Mike) gevolgd. In de podcast praten Mike en Michael over verschillende thema’s die met geloof, sociale gerechtigheid  en ethische thema’s te maken hebben. Tijdens The Gathering stond vooral de ontmoeting tussen mensen centraal: mensen die hun geloof opnieuw hebben moeten uitvinden, net als Michael en Mike zelf.

Een geloofscrisis, opnieuw beginnen, zoeken naar nieuwe woorden voor geloven, naar nieuwe manieren van kerk-zijn – dat zijn geen onbekende thema’s voor de ongeveer 250 bezoekers van The Gathering. Iedereen kwam met zijn/haar eigen zoektocht aan in de Bloomsbury Central Baptist Church, in hartje Londen.

Tijdens de eerste sessie op vrijdagavond mocht de zaal het thema bepalen van een live podcast recording. Onderwerpen die uit de zaal kwamen, varieerden van ‘angst’ tot ‘inclusiviteit’ en van ‘kwetsbaarheid’ tot ‘dinosauriërs’. Uiteindelijk werd het onderwerp ‘power’ gekozen door de mensen met de meeste overtuigingskracht. Typisch … Science Mike en Michael Gungor begonnen met het verkennen van dit onderwerp.

Er werd geïnventariseerd wat de verlangens waren van de bezoekers. Verschillende mensen riepen waarom ze bij The Gathering waren. Sommigen waren er om bij te komen van hun geloofscrisis, om getroost te worden of om in kwetsbaarheid hun persoonlijke verhaal te delen. Anderen hoopten nieuwe handvatten te ontvangen, opnieuw uitgedaagd te worden of nieuwe vrienden te ontmoeten. Ik vond het vooral waardevol om deze conferentie samen met mijn vriendin mee te maken, die nu zelf in een soortgelijke zoektocht zit.

Zo veel mogelijk talen spreken

De rest van de conferentie werd ingevuld met Spiral Dynamics’. Dit is een theorie die aan de hand van acht verschillende stadia inzicht brengt in het functioneren van de mens in een samenleving. Dit steeds met een toenemende complexiteit, waarin het vorige stadium is opgenomen. In hun podcast spraken The Liturgists hier al eerder over gesproken. (Zie: Spiral Dynamics)

Mike en Michael lieten zien hoe zij proberen om zo veel mogelijk verschillende mensen, die zich volgens de theorie bevinden in verschillende ‘kleuren’, aan te spreken. Ze proberen zo veel mogelijk verschillende ‘talen’ te spreken. Iedereen spreekt namelijk zijn/haar eigen talen – onze persoonlijke verhalen, achtergronden, cultuur, littekens en geluksmomenten. Dit alles vormt het referentiekader voor onze blik op de wereld, de keuzes die we maken en de vragen die we wel of niet (durven te) stellen. Zelf vind ik Spiral Dynamics een bijzondere tool om mezelf te kunnen verplaatsen in de verhalen van anderen. Het kan helpen om soms een andere taal te spreken waardoor er een betere connectie ontstaat.

Naast het leren en geïnspireerd raken, is het doel van The Gathering dat mensen elkaar van hart tot hart ontmoeten. Er was tijdens de conferentie veel ruimte om met elkaar te gaan eten of in de buurt koffie te gaan drinken. Een hoogtepunt was de afterparty, ergens in een club bij Piccadilly Circus. Bijzonder hoe gezellig en vertrouwd een feestje kan aanvoelen met mensen die je de dag daarvoor nog helemaal niet kende. En ook nu, terwijl alle mensen van The Gathering weer in hun eigen land zijn, blijven de berichten in de Facebook-groep komen. Eerlijke, opbouwende verhalen in een community die (bijna) voelt als kerk.

Iedereen welkom

Het is prachtig om te zien hoe er écht connectie ontstaat als mensen kwetsbaar zijn of hun verhaal delen. Iets wat makkelijk klinkt, maar veel moed vraagt. The Gathering was een plek waar geen twijfel te groot was en waar iedereen zich welkom mocht voelen, ongeacht geloofsovertuiging of achtergrond. Ik heb diep respect voor de manier waarop Michael Gungor en Mike McHargue de dappere kwetsbaarheid tonen door hun verhaal te delen en anderen uit te nodigen om mee te wandelen in hun zoektocht. Voor mij was het bijzonder waardevol om nieuwe mensen te ontmoeten die een dezelfde  ontwikkeling in hun geloof hebben meegemaakt. Mijn vriendin was opgelucht dat er meer mensen met dezelfde vragen rondliepen als zij. Als je vragen gaat stellen of in een geloofscrisis belandt, zorgt dat vaak ook voor eenzaamheid. Dan is het ongelofelijk fijn om te merken dat je niet alleen bent, dat er meer mensen zijn als jij.

Geschreven door

Jorn den Hertog

--:--