witte huis trump

‘Het Witte Huis: het witgekalkte graf van de evangelische moraal’

Jean-Jacques Suurmond kan er niet meer omheen: het nieuws dat maar blijft komen rondom de president van de USA. ‘Trump brengt de duisternis van de witte evangelischen aan het licht.’

Zoals de profeet Bileam ondanks zichzelf namens God profeteerde, is president Donald Trump ongewild een profeet. Breeduit zit hij op zijn sofa, naar zichzelf kijkend op het conservatieve Fox nieuws, via Twitter scheldend op tegenstanders, overleggend met corrupte medewerkers, terwijl hij zijn juristen opdraagt het zoveelste ranzige seksschandaal af te kopen. Onbeschaamd etaleert hij het morele bankroet van de 81 procent(!) witte evangelischen die hem in de naam van Jezus steunt. Zonder hen was hij nooit president geworden.

Pal voor morele integriteit

Trump brengt de duisternis van deze ‘wedergeboren christenen’ aan het licht. Eens stonden evangelische predikers als Billy Graham en Jerry Falwell (van de Moral Majority) pal voor morele integriteit, al had die een muffe jaren 50-geur. ‘Practice what you preach’ was hun motto. Vandaag steunen hun zonen Franklin Graham en Jerry Falwell Jr. echter hartstochtelijk Donald Trump die, sinds hij president is, volgens een telling van de Washington Post op niet minder dan tweeduizend leugens is betrapt.

Hoe kan dat? Vooral omdat Trump bepaalde punten van de evangelische politieke agenda wil uitvoeren. Niet omdat hij daarin gelooft; Trump gelooft alleen in zichzelf. Zo is hij om stemmen te winnen ineens anti-homohuwelijk en ‘Pro Life’ (tegen abortus) geworden. Tegelijk is hij, even inconsequent als de evangelischen, voor het recht op wapenbezit en de doodstraf. ‘Alle pedofielen verdienen de doodstraf’, preekt Franklin Graham. Hoezo ‘Pro Life’?

Groezelige #Metoo-feiten

Ook houdt Trump zijn evangelische kiezers tevreden door rechters met middeleeuwse opvattingen aan het hooggerechtshof te benoemen. Bij zijn meest recente kandidaat Kavanaugh kwamen al snel groezelige #MeToo feiten boven water drijven. Voor Trump geen probleem en voor de evangelischen ook niet. De grootste evangelische kerk, The Southern Baptist Convention, is van mening dat Kavanaugh de ‘van God gegeven waardigheid van alle mensen zal beschermen’. Zeker door zijn geslachtsdelen voor hun gezicht te schudden – zoals een slachtoffer zegt te hebben meegemaakt.

Hand van God

Bij de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS zei Franklin Graham dat hij daarin de hand van God ontwaarde. Dat klopt, maar dan wel radicaal anders dan hij dacht – zoals dat gaat bij profeten. Want wie vandaag een blik werpt op het Witte Huis, ziet niets minder dan het witgekalkte graf van de evangelische moraal. Alleen deze aanblik kan tot een begin van collectief zelfinzicht, berouw en vernieuwing leiden. De eerste tekenen zijn al zichtbaar. Zo schreven tachtig evangelische leiders een open brief tegen Trumps negatieve behandeling van vrouwen, moslims, immigranten en gehandicapten.

In het Bijbelse verhaal over Bileam wordt hij gedragen door een ezel die meer besef van God heeft dan de onwillige profeet. Zullen we dat eens ook kunnen zeggen van de evangelische kiezers die Trump dragen?

Op 6 november zijn er in de VS tussentijdse verkiezingen, dan weten we misschien meer.

3 reacties op “‘Het Witte Huis: het witgekalkte graf van de evangelische moraal’”

 1. Wat een enorm tendentieus verhaal. Alsof het onder Hillary Clinton zoveel beter zou zijn geweest. De sneaky politiek werd door haar net zo hard gespeeld. En misschien past zij beter in de politiek correcte maatschappij die wij menen te zijn, zodat we daar hier dan niet zoveel over gehoord zouden hebben, maar ook de Clintons hebben menig schandaal veroorzaakt. En ook Obama is meerdere keren op leugens betrapt. Ik weet niet hoeveel precies, maar zijn 10 leugens minder erg dan 2000 leugens? En hij heeft ook zaken die de christelijke moraal aantasten uitgehaald. Maar dat vergeten we maar snel want hij kan zo inspirerend spreken. Maar ondertussen….
  Ik ben blij dat er een president zit waar zoveel controverse omheen zit dat ieder woord en elk gebaar op een goudschaaltje gewogen wordt en niet een die ons met mooie woorden in slaap sust, maar ondertussen allerlei rottigheid uithaalt.
  En misschien heel makkelijk gezegd: Laat wie zonder zonden is de eerste steen naar Trump gooien.

 2. Zo kritisch er nu gereageerd wordt op Trump, zo kritiekloos werd er omgegaan met Obama (soms bijna alsof hij God in eigen persoon zou zijn). Er worden een hoop aantijgingen aan het adres van deze democratisch gekozen regering gedaan. Deze wil ik ontkennen, noch bevestigen. Simpelweg, omdat we de feiten niet kennen (en wellicht nooit ook zullen kennen).

  Ik citeer even: “[…]Donald Trump die, sinds hij president is, volgens een telling van de Washington Post op niet minder dan tweeduizend leugens is betrapt.” Heeft diezelfde Washington Post dit ook gedaan bij andere presidenten? Hoeveel leugens zijn er toen boventafel gekomen? Nee, ik wil niets goed praten. Echter, is het opvallend dat zoals eerder gezegd, deze kritische houding niet eerder is vertoond.

  Dan het #metoo verhaal. Het zou goed zijn wanneer dhr. Suurmond zich wat meer zou verdiepen achter de ‘geest’ hierachter. We zouden, zeker als christenen hier zeer voorzichtig mee om moeten gaan. De beweging achter #metoo veroordeelt mensen namelijk buiten het rechtssysteem om. Nee, het is niet onmogelijk dat Kavanaugh schuldig is, maar dat zal dan bewezen moeten worden. In onze rechtsstaat mag en kan het niet voldoende zijn dat iemand (ruim 30 jaar later!) iemand beschuldigd zonder daarvoor enig bewijs aan te dragen. Wie hier aan voorbij gaat, verlaagt zich naar mijn idee naar het niveau waar Trump van beschuldigd wordt.

  Tot slot, het verhaal van Bileam gaat verder. Hoezeer Bileam het volk van Israël ook wilde vloeken, God wilde dat Bileam Zijn volk zou zegenen. Misschien moeten we toch wat voorzichtiger zijn t.a.v. Trump… Het zou paradoxaal genoeg zomaar kunnen zijn, dat hij toch tot zegen wordt gesteld. (Toegegeven, dat gaat ook tegen mijn gevoel in, maar God houdt daar dan ook geen rekening mee.)

 3. Ps. Ik voeg graag nog toe dat John Piper een goed (Bijbels) advies gegeven. I.p.v. het voortdurend klagen en afgeven op Trump kunnen we beter bidden. Piper kennende is dat alles behalve bedoeld als dooddoener of doekje voor het bloeden. We kunnen in ongeloof onze vuisten ballen of gelovig onze handen vouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *