supermarkt

De beste tips om duurzamer te shoppen in de supermarkt

Wat een gemak biedt de supermarkt. Maar hoe duurzaam is het eigenlijk om daar je voedsel te kopen? Wilbert gaat in op een vraag van een lezer en geeft een paar praktische tips om duurzamer te shoppen in de supermarkt. 

Misschien ken je het wel: de supermarkt. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking komt er dagelijks. Vandaar ook de volgende vraag van Gerlinde: “Nou Wilbert, kom maar op! Mijn vraag: Hoe kun je zo bewust mogelijk winkelen in een supermarkt?”

De vraag is natuurlijk wat je bedoelt met ‘bewust’: gezonder of duurzamer. Het mooie is echter dat gezonder vaak ook duurzamer is. Neem vooral eens deze 10 regels van voedseljournalist Michael Pollan door wanneer je naar de supermarkt gaat. Daarmee sla je dus die twee vliegen in 1 klap. 

Dit zijn ze:

1 Eet vooral planten, vooral de bladeren;
2 Eet dieren die zelf ook goed gegeten hebben;
3 Eet kleurrijk: paars, rood, geel, groen, oranje;
4 Zorg dat je je eigen ‘junk food’ kookt;
5 Hoe witter je brood, deste eerder komt je dood;
6 Blijf weg uit het midden van de supermarkt (daar ligt vooral kant-en-klaar eten);
7 Eet sardientjes;
8 Eet zoals de Fransen, de Japanners, de Italianen of de Grieken (traditioneel!!);
9 Vervang je snacks door fruit, groente en noten;
10 Neem geen producten waar suiker of zoetstof bij de eerste drie ingrediënten staat.

Meer weten? Je vindt er hier meer over.

Zoek de boer op!

Maar … Het ingewikkelde is echter wel: soms kunnen grote bedrijven een bepaald product veel duurzamer produceren dan wij als individuele consument. Neem bijvoorbeeld een blokje groentebouillon: grote producenten produceren bouillon van groenteresten, efficiënt en snel.

Een van de grote problemen die ertoe heeft geleidt dat we zo slecht en onduurzaam eten is vooral dat we grote bedrijven zoveel voor ons laten doen. Dit leidt tot een verwijdering tussen de producent (boer, visser en tuinder) en ons (de consument).

Daarom vind ik dat Elsa ook een punt heeft als ze opmerkt over de supermarkten: ‘Hoe goed ze ook hun best lijken te doen, duurzaam inkopen doen, lijkt bij de supermarkt niet mogelijk. Sinds ik mijn inkopen (groente, zuivel, soms vlees) grotendeels bij de plaatselijke boer doe, groeit mijn dankbaarheid voor en verbondenheid met de producten die ik koop. Misschien geen vraag, maar een verzoek om in de zoektocht naar duurzaam leven de lokale boer een podium te geven.’

Dat lijkt mij heel belangrijk.

Wilberts tips

Tot slot nog een aantal praktische tips:
1 Koop producten die in het seizoen zijn;
2 Probeer de verbinding tussen de producent en jezelf sterk te houden, en ga eens op bezoek bij een boer, visser of tuinder;
3 Koop onverpakte producten (kijk ook eens op de markt)
4 Verdiep je in de duurzaamheid van supermarkten (de directeur en de duurzaamheidsmanager van Lidl Nederland staan bijvoorbeeld beiden in de Duurzame 100)
5 Lees dit artikel eens over boodschappenbootcamp die Teun van de Keuken deed met de Betrouwbare Mannetjes van de Volkskrant. 

Wilbert gaat op zoek naar antwoorden op vragen over duurzaamheid op het gebied van voedsel, kleding, reizen, wonen etc. Dit schreef hij er tot nu toe over. Over welk onderwerp wil jij meer weten? Laat het hem weten en stel je vraag hieronder! 

4 reacties op “De beste tips om duurzamer te shoppen in de supermarkt”

  1. Ook bruin brood (is gebleken), schijnt niet altijd even gezond te zijn. Daarbij zou er ook sprake zijn dat er ‘menselijke haren’ (jawel) in brood verwerkt zouden zitten. Er zitten in heel veel producten suikers verwerkt. Heel veel (ook gezonde) producten zijn niet altijd even goed voor de gezondheid.

  2. En dit doet men ook niet door supermarkten (of andere winkels/bedrijven) gedwongen op Zondag hun deuren open te gaan doen. Ik hoop dat de ‘Christelijke Partijen’ hier ook duidelijk stelling in nemen. Dat dit land (weten we al langer) door eigen toedoen naar de malle moer gaat is bekend. Ook vreselijk om steeds weer te moeten vernemen dat men maar steeds andermans opgebouwde vrijheden aan banden wilt leggen. Dit heeft niets maar dan ook niets meer met respect te maken.

  3. Het enige raadzame is dan i.i.g. niet op Zondag je boodschappen te gaan doen. Dit is beter voor de mens, dier, en natuur.

  4. En als men overgewicht heeft, behoor je daar ook je vrijheid in te behouden. Als de 1 ‘gezond’ wil eten, so be it. Als een ander lekker een patatje wil so be it to. Als de 1 liever een glaasje water drinkt, so be it. Als de ander liever een pilsje drinkt, so be it to. Ieder z’n ding, vrij leven voor iedereen. En niet dat ‘iedereen’ 1 of andere ‘norm’ moet halen want dat heeft niets meer met vrijheid te maken. En nee het gaat niet goed met de economie (goedhoudertje).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *