Brian McLaren Bijbel

Brian McLaren: ‘De Bijbel leert ons hóe te denken’

Brian McLaren vertelt dat we de Bijbel na de reformatie zijn gaan zien als een soort wetboek, een contract. ‘Maar de Bijbel is eerder een bibliotheek vol boeken met pittige discussies over zaken die er echt toe doen.’ 

5 reacties op “Brian McLaren: ‘De Bijbel leert ons hóe te denken’”

 1. Interessant, maar de video stopt bij Jezus. Daardoor roept het de vraag op: waren de woorden en keuzes die Jezus maakte ook ‘slechts’ schakeltjes in de ontwikkeling van de gedachten van de mensheid die met God en de grote vragen bezig is? Eigenlijk is het de vraag of je wat de Bijbel zegt en dus ook wat Jezus zegt slechts moet overwegen en dan voor jezelf moet beoordelen of je het gezag laat hebben in jouw leven. Dit lijkt me een eerlijk kritische vraag, toch?

 2. Interessant, maar de video stopt bij Jezus. Daardoor roept het de vraag op: waren de woorden en keuzes die Jezus maakte ook ‘slechts’ schakeltjes in de ontwikkeling van de gedachten van de mensheid die met God en de grote vragen bezig is? Eigenlijk is het de vraag of je wat de Bijbel zegt en dus ook wat Jezus zegt slechts moet overwegen en dan voor jezelf moet beoordelen of je het gezag laat hebben in jouw leven. Dit lijkt me een eerlijk kritische vraag, toch?

 3. Interessant en mooi betoog in dit filmpje. Een goed punt Ton; Waarom stopt het bij Jezus ?
  Mijn reactie is gechargeerd en overdreven, het gaat even om de discussie en de boodschap hierin.
  Hoe vrij je ook denkt en interpreteert; volgens mij kan een eerlijke en kritische lezer van de bijbel niet om deze betekenissen/boodschappen heen, met name voor wat betreft het oude testament.:1) De werkelijkheid is niet één, het is alsof God (deels of op een bepaalde manier) buiten de wereld staat, God en Satan, hemel en hel, etc. Dit impliceert verschillende werkelijkheden die 100% gescheiden zijn. Zo wordt in Lucas 16 een dode rijke man beschreven die onmogelijk van hel naar hemel kan komen. Ook Jezus zegt in de bijbel diverse malen dat er onomkeerbaarheden zijn en dat de hel een eeuwige kwelling is. 2) Jezus is zoon van God, cruciaal en/of daarom speciaal met een bepaalde autoriteit ten opzichte van andere mensen.) 3) de bijbel is hét (enige) Heilige Schrift, het is af. En het lijkt wel of ontwikkeling/vernieuwing – inherent in de teksten – wordt verworpen.
  Als je op een van deze punten anders interpreteert/geloofd, krijg je vanuit traditioneel christelijke hoek vaak reacties, zoals: ja we snappen je, maar je leest niet vanuit de Geest, of je kunt het niet begrijpen, want het is een mysterie. Dit laatste vind ik nog wel een goede overigens. Erger is het verwijt krijgen dat je aan het afdwalen bent. Nog erger: je krijgt het verwijt dat je je laat verleiden door Satan. Lees eens deze reactie van Stichting Promise op de Cursus in Wonderen van Helen Schucman. Daar wordt even snel geconcludeerd dat dit geschrift, het werk van satan is. Ik ken de Cursus niet goed, vind het maar een erg ingewikkeld boek, maar het is echt geen kwaadwillende tekst lijkt me.
  We kennen natuurlijk genoeg vrije denkgeesten die wouden vernieuwen en verbeteren. Ik snuffel wel eens aan denkers/schrijvers, zoals Spinoza, Pierre Teilhard de Chardin, Rudolf Steiner. Maar ook de wetenschappers met een verwonderende/spirituele blik, zoals Albert Einstein en Nikola Tesla. De reactie vanuit traditioneel christelijke hoek is zo bedroefd, en wekt ook irritatie bij mij. De wereld is niet meer plat!
  Het is zo goed voor te stellen dat mensen afstand nemen van het christendom. De ontwikkeling van de bijbel – de discussie zo je wil – loopt zo hopeloos achter! In veel kerken zit men nog steeds te tobben of te oordelen of vrouwen op de kansel mogen of ze bemoeien ze zich met homo’s. Het is zo teleurstellend. Juist nu technologische ontwikkelingen versnellen en de maatschappij verhard, zijn woorden en daden vanuit de Geest nodig!
  Ik vind Lazarus een goed initiatief. Mijn stelling is dat we (uiteindelijk) alleen verder komen als we ook bovengenoemde 3 dogma’s ter discussie stellen: 1) de hel bestaat niet/ is een illlussie van onszelf/ego, we zijn al in/bij God, de werkelijkheid is één. 2) Jezus wil niet eindeloos verheerlijkt en geprezen worden, hij was toch ook gewoon mens, Hij wil dat we weer beseffen dat we al in/bij God zijn, zoals Hij ook heeft gedaan. En er zijn wel 1000 wegen naar het Koninkrijk! 3) En waarom niet samen vernieuwen/herschrijven/creëren? God leeft en werkt toch nog steeds!?
  Ik ben benieuwd naar reacties.

 4. Interessant en mooi betoog in dit filmpje. Een goed punt Ton; Waarom stopt het bij Jezus ?
  Mijn reactie is gechargeerd en overdreven, het gaat even om de discussie en de boodschap hierin.
  Hoe vrij je ook denkt en interpreteert; volgens mij kan een eerlijke en kritische lezer van de bijbel niet om deze betekenissen/boodschappen heen, met name voor wat betreft het oude testament.:1) De werkelijkheid is niet één, het is alsof God (deels of op een bepaalde manier) buiten de wereld staat, God en Satan, hemel en hel, etc. Dit impliceert verschillende werkelijkheden die 100% gescheiden zijn. Zo wordt in Lucas 16 een dode rijke man beschreven die onmogelijk van hel naar hemel kan komen. Ook Jezus zegt in de bijbel diverse malen dat er onomkeerbaarheden zijn en dat de hel een eeuwige kwelling is. 2) Jezus is zoon van God, cruciaal en/of daarom speciaal met een bepaalde autoriteit ten opzichte van andere mensen.) 3) de bijbel is hét (enige) Heilige Schrift, het is af. En het lijkt wel of ontwikkeling/vernieuwing – inherent in de teksten – wordt verworpen.
  Als je op een van deze punten anders interpreteert/geloofd, krijg je vanuit traditioneel christelijke hoek vaak reacties, zoals: ja we snappen je, maar je leest niet vanuit de Geest, of je kunt het niet begrijpen, want het is een mysterie. Dit laatste vind ik nog wel een goede overigens. Erger is het verwijt krijgen dat je aan het afdwalen bent. Nog erger: je krijgt het verwijt dat je je laat verleiden door Satan. Lees eens deze reactie van Stichting Promise op de Cursus in Wonderen van Helen Schucman. Daar wordt even snel geconcludeerd dat dit geschrift, het werk van satan is. Ik ken de Cursus niet goed, vind het maar een erg ingewikkeld boek, maar het is echt geen kwaadwillende tekst lijkt me.
  We kennen natuurlijk genoeg vrije denkgeesten die wouden vernieuwen en verbeteren. Ik snuffel wel eens aan denkers/schrijvers, zoals Spinoza, Pierre Teilhard de Chardin, Rudolf Steiner. Maar ook de wetenschappers met een verwonderende/spirituele blik, zoals Albert Einstein en Nikola Tesla. De reactie vanuit traditioneel christelijke hoek is zo bedroefd, en wekt ook irritatie bij mij. De wereld is niet meer plat!
  Het is zo goed voor te stellen dat mensen afstand nemen van het christendom. De ontwikkeling van de bijbel – de discussie zo je wil – loopt zo hopeloos achter! In veel kerken zit men nog steeds te tobben of te oordelen of vrouwen op de kansel mogen of ze bemoeien ze zich met homo’s. Het is zo teleurstellend. Juist nu technologische ontwikkelingen versnellen en de maatschappij verhard, zijn woorden en daden vanuit de Geest nodig!
  Ik vind Lazarus een goed initiatief. Mijn stelling is dat we (uiteindelijk) alleen verder komen als we ook bovengenoemde 3 dogma’s ter discussie stellen: 1) de hel bestaat niet/ is een illlussie van onszelf/ego, we zijn al in/bij God, de werkelijkheid is één. 2) Jezus wil niet eindeloos verheerlijkt en geprezen worden, hij was toch ook gewoon mens, Hij wil dat we weer beseffen dat we al in/bij God zijn, zoals Hij ook heeft gedaan. En er zijn wel 1000 wegen naar het Koninkrijk! 3) En waarom niet samen vernieuwen/herschrijven/creëren? God leeft en werkt toch nog steeds!?
  Ik ben benieuwd naar reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *